Otkrijte kako možete na vaš iPhone preuzeti novi iOS 14 beta operativni sistem

Otkrijte kako možete na vaš iPhone preuzeti novi iOS 14 beta operativni sistem

Apple je nedavno predstavio svoj novi operativni sistem iOS 14 beta, a za sve one koji ga žele pokrenuti, Tech Radar ima dobre i loše vijesti – iOS 14 beta dostupan je programerima, ali ne i javnosti. Međutim, postoji jednostavan način za preuzimanje iOS 14 beta sistema koji uključuje i to da se prijavite kao Appleov programer i platite nisku naknadu. Ukoliko to ne želite, Tech Radar svakako podsjeća da možete pričekati javnu beta verziju iOS 14 Appleovog ažuriranja softvera koja će biti dostupna u julu, ili konačnu verzija koja stiže u septembru.

Pored toga, vrijedi podsjetiti da neće svi iPhone modeli moći preuzeti iOS 14, odnosno nijedan stariji od iPhonea 6S.

Stoga, ukoliko je vaš iPhone kompatibilan sa iOS 14 beta sistemom, pogledajte instrukcije kako ga preuzeti.

Prijavite se u Appleov Developer Program

Morate biti dio Apple programera kako biste pristupili beta verziji iOS-a 14. Da biste se prijavili kao pojedinac, posjetite službenu stranicu za prijavu i slijedite upute. Trebat će vam Apple ID i lična dokumentacija, a godišnja naknada za prijavu je otprilike 99 dolara.

Uradite back up

Prije nego nabavite iOS 14 beta, preporučeno je da napravite back up ili sigurnosnu kopiju iPhonea za svaki slučaj. Na taj način možete vratiti postavke, aplikacije i podatke telefona u normalu, odnosno u stabilnu verziju iOS-a, ukoliko nešto pođe po zlu.

Beta verzija iOS-a 14 može biti sklona rušenju jer u suštini predstavlja test pronalaska problema sa softverom, zbog čega je nužno da sačuvate rezervnu kopiju starog operativnog sistema, upozorava Tech Radar.

Napravite iOS 14 beta profil

Da biste preuzeli Appleov softver prije službenog pokretanja, morat ćete preuzeti iOS 14 beta profil preko kojeg ćete pokretati beta verziju. Uputite se na developer.apple.com/download i slijedite upute za preuzimanje beta profila.

Nakon preuzimanja ovog profila, morat ćete ga ručno instaliratii. Idite na Postavke > Općenito > Profil, a zatim odaberite “Preuzeti profili” (nova opcija koja bi se trebala pojaviti), te kliknite izabrani profil.

Preuzmite iOS 14 beta

Kada instalirate iOS 14 beta profil, ostanite u meniju “Podešavanja” te odaberite “Ažuriranje softvera”. Ako ste pravilno slijedili prethodne korake, sada biste trebali imati mogućnost preuzimanja iOS 14 beta sistema. Tech Radar upozorava kako je riječ o nadogradnji od gotovo 5 GB zbog čega će preuzimanje potrajati.

Nakon preuzimanja ponovo pokrenite telefon i upustite se u istraživanje novog Appleovog ažuriranja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE