Broj zaraženih u BiH nakon ukidanja vanrednog stanja veći nego za vrijeme “lockdowna”

Broj zaraženih u BiH nakon ukidanja vanrednog stanja veći nego za vrijeme “lockdowna”

Broj ukupno zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nakon okončanja vanrednog stanja u oba entiteta danas je premašio broj zaraženih od početka pandemije do dana ukidanja vanrednog stanja.Drugim riječima, broj zaraženih nakon ukidanja većine restriktivnih mjera danas je postao veći od broja zaraženih tokom ograničenja kretanja, policijskog sata, zatvorenih butika, ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Naime, od 5. marta kada je zabilježen prvi slučaj u zaraze u BiH do 29. maja kada je ukinuto vanredno stanje u Federaciji BiH (dok je u RS-u ukinuto osam dana ranije), broj ukupno zaraženih prema podacima Ministarstva civilnih poslova iznosio je 2.485.

Od 29. maja do 4. juna, u vrijeme kada su pale gotovo sve restrikcije osim nošenja maski u javnom zatvorenim prostorima broj ukupno zaraženih iznosi 2.776.

Ono što je ohrabrujuće jeste da je broj umrlih nakon završetka vanrednog stanja znatno manji u odnosu na broj smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa koronavirusom u vrijeme “lockdowna”.

Naime, prema podacima Ministarstva civilnih poslova, do 29. maja umrle su 153 osobe, dok je od 29. maja do 4. juna preminulo 38 osoba.

Podsjetimo, danas je Bosni i Hercegovini oboren crni rekord po broju novozaraženih osoba, čak 289. Od tog broja 186 je u Federaciji BiH, a 103 u Republici Srpskoj.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE