HUSETIĆ: Dosta je bilo da mladi, zbog političkih interesa, ispaštaju i budu žrtve neprežaljenih pozicija

HUSETIĆ: Dosta je bilo da mladi, zbog političkih interesa, ispaštaju i budu žrtve neprežaljenih pozicija

Mirza Husetić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” Zenica i dugogodišnji zdravstveni radnik, odlučio je na predstojeće Lokalne izbore 2020. godine kandidirati se za Gradsko vijeće Zenica.

U otvorenom razgovoru za 072info, mladi Husetić, inače aktivista i jedan od mlađih haždija u Zenici, otkrio je razloge zbog kojih je odlučio da na predstojećim izborima bude na listi, ima li mjesta za mlade u politici, koga on smatra najvećim kočničarima grada…

072INFO: Zbog čega ste se odlučili kandidirati za Lokalne izbore 2020. godine?

Moja misija za kandidaturu na predstojeće izbore je da svojim ličnim primjerom pokažem mladim ljudima da trebaju biti društveno odgovorni, te da učestvuju u lokalnoj samoupravi, ali i da stvore bolju političku i društvenu atmosferu u gradu i državi. Također, da se stvore uslovi za ostanak u našem gradu, odnosno državi, a što pokazujem na ličnom primjeru. Kao dugogodišnji zdravstveni radnik, iako su mnogi to učinili, nikada nisam odlučio otići. Ostao sam u rodnom gradu da budem na usluzi svojim sugrađanima. Smatram da su se u protekle četiri godine vidno poboljšali uslovi kada govorimo o lokalnom, gradskom, nivou, a da će i u naredne četiri godine taj cilj biti do kraja finaliziran.

Budući da na listu idem kao nezavisan kandidat, ali i stavom i činjenicom da ne pripadam nikome, smatram da ću se automatski moći srčano boriti za glas mladih, ali i sve kvalitetne projekte i da niko neće upravljati kako ću glasati. 

072INFO: Ima li mjesta za mlade u politici?

Naravno da ima, ali i da treba osigurati što više mjesta za mlade u politici. Vjerujem da su upravo mladi spremni više za dijalog, kompromis, te da zajedničkim snagama, različitim stavovima, iz različitih političkih opredjeljnja, mogu realizirati dogovorene stvari u mandatnom periodu. Dakle, da se ne svodi sve na pusta obećanja i lične interese.

072INFO: Mogu li mladi biti zadovoljni koliko je aktuelno vijeće tokom mandata na zalasku uradilo za njih?

U razgovoru sa mladima, ali i lične percepcije, aktuelno vijeće za mlade, pa i sve generacije u gradu, nažalost, nije uradilo onoliko koliko je moglo, koliko se očekivalo i koliko su obećali. Nažalost, društveni život mladih u Zenici je sveden na minimum. Svi projekti koji su trebali doprinijeti poboljšati život mladih u gradu bili su opstruirani. Vijeće je četiri godine praktično bilo crveno, ponekad, činjenica, bijelo. Međutim, svi znamo šta to znači. 

072INFO: Trebaju li mladi, pa i ostali građani, u novembru kazniti te vijećnike, odnosno stranke okupljenje oko većine, za brojne opstrukcije?

Naravno da trebaju. Zbog toga pozivam mlade da masovno izađu na izbore, ali i izaberu mlade kandidate koji iza sebe imaju uspješne rezultate i koji su pokazali da se može uspjeti, napredovati, ali i ostati u BiH. 

072INFO: Za šta ćete se zalagati u vijeću, koji će to biti Vaši prioriteti kao vijećnika?

Zalaganje za mlade privrednike, za projekte od značaja za mlade, ali i sve one koji žele uspjeti u ovoj državi ali su im to više od 20 godina vladajuće stranke onemogućavale. Također, prioritet će biti i osobe sa invaliditetom, tačnije njihovo upošljavanje, bolje zdravstvo… Osim toga, zalagati ću se za mjesta na kojima će se družiti mladi i vrijeme provoditi kvalitetno. 

072INFO: Zašto bi građani, posebno mladi, trebali dati glas 15. novembra upravo Vama?

S obzirom na to da sam osoba koja se mnogo kreće i aktivan sam u društvenoj zajednici, poznajući svu problematiku mladih u Zenici, ali i zbog dugogodišnjeg iskustva u volonterskom radu, smatram da moje ideje i zastupanja koja će biti javna i transparentna kroz proces predizborne kampanje mladi mogu shvatiti i podržati u konačncici. Kao izuzetno društveno osviještena osoba, procedure za rješavanje problema svih, pa i mladih, bit će skraćene. Nesebično ću se zalagati za sve građane, te ću biti njihov glas u Gradskom vijeću Zenica kojem treba vratiti ozbiljnost i dignitet kakav zaslužuje. Dosta je bilo da mladi, ali i građani uopće, zbog ličnih i političkih interesa, ispaštaju i budu žrtve neprežaljenih pozicija. 

(072info)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE