Ljekar napravio pobačaj silovanoj djevojčici: Vjerski fanatici tvrde da je ubica

Ljekar napravio pobačaj silovanoj djevojčici: Vjerski fanatici tvrde da je ubica

Vjerski fanatici u Brazilu nazvali su ubicom ljekara koji je obavio pobačaj na 10-godišnjoj žrtvi silovanja. Pobačaj je u toj zemlji ilegalan, osim u određenim slučajevima kad je ženin život u opasnosti ili je trudnoća posljedica silovanja ili incesta. U slučaju djevojčice iz São Mateusa oba su uvjeta ispunjena.

Međutim, ekstremno desni katolički aktivisti izvikivali su “assassino” – “ubojica” na portugalskom jeziku – ispred bolnice u kojoj je liječnik obavio sudski odobreni zahvat, što je posljedica gorljive online kampanje, piše Unilad.

Na sramotnim snimkama vide se protestanti kako vrište zbog pobačaja, a jedan je korisnik u komentaru napisao: “Ovo je skupina religioznih ljudi ispred bolnice u kojoj je 10-godišnja djevojčica morala na pobačaj nakon silovanja, ponavljam – silovanja, a oni ljekara nazivaju ubojicom.”

Silovao je ujak

Djevojčica je u bolnicu dovezena 8. augusta, a nalaz krvi potvrdio je da je trudna tri mjeseca. Navodno je njen ujak silovao od šeste godine. U međuvremenu je optužen, ali policija ga još nije privela.

Njen slučaj pokrenuo je hashtag #GravidezAos10Mata (#trudnoćas10ubija), a Change.org je otvorio peticiju kojom se poziva na legalizaciju pobačaja i dosad prikupio 656.384 potpisa. Međutim, neistomišljenici su se okupili oko ekstremno desne brazilske političarke Sare Winter, koja smatra da je neimenovana djevojčica trebala ustrajati na trudnoći, kasnije se podvrgnuti carskom rezu i dati dijete na usvajanje.

Čini se da je Winter objavila i ime djevojčice i bolnice u kojoj je obavljen pobačaj, ohrabrujući protestante da se okupe oko zgrade i da kleče za fetus. Sudac je potom naredio da se sve objave Sare Winter uklone s društvenih mreža.

Maria Gabriela Agapito, pučka pravobraniteljica i koordinatorica Promocije i obrane ženskih prava, objasnila je da se cijela situacija dogodila zato što je Winter “objavom da se radi o bolnici u Recifeu otkrila djetetov identitet i izložila njen tjelesni i psihički integritet”.

https://twitter.com/JohnJesse__/status/1295357115222102017
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE