Indija zabranila igru PUBG Mobile i više od 100 aplikacija

Indija zabranila igru PUBG Mobile i više od 100 aplikacija

Indijsko Ministarstvo za elektroniku i informacijske tehnologije zabranilo je popularnu igru PUBG Mobile, ali i brojne druge aplikacije. U junu su indijske vlasti zabranile 59 aplikacija koje su napravile kineske kompanije, a une uključuju aplikacije TikTok, WeChat i nekolikoQQ i Baidu aplikacija. Međutim, nadležno ministarstvo je donijelo novu odluku kojom je zabranilo još 118 aplikacija povezanih s Kinom.

MInistarstvo je saopćilo da je odluka donesena “u interesu suvereniteta i integriteta Indije, odbrane i sigurnosti zemlje”.

Među zabranjenim aplikacijama su popularna igra PUBG Mobile, ali ne i njene verzije za desktop i konzolu, kao i tri Alibabine aplikacije, Alipay, taobao i Youku. PUBG Mobile je daleko najpopularniji jer ima više od 40 miliona mjesečno aktivnih igrača u Indiji.

Vlasti su saopćile da su dobile nekoliko prijava koje se odnose na zloupotrebu aplikacija, a neke od njih su navodno iskorištene za krađu podataka korisnika i njihovo slanje na servere izvan Indije. Ova odluka dolazi u vrijeme eskalacije tenzija između Kine i Indije.

Indija razmišlja o pravilima prema kojim bi kompanije morale dobiti dozvolu korisnika prije nego iskoriste njihove lične podatke.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE