Šta je potrebno da bi neko mjesto dobilo status grada? Ovo su primjeri iz Evrope

Šta je potrebno da bi neko mjesto dobilo status grada? Ovo su primjeri iz Evrope

Da bi neko mjesto postalo grad mora ispoštovati različite kriterije širom Evrope, a definicija grada razlikuje se od države do države. Dok se u Finskoj svako mjesto naziva gradom, u drugim državama to ovisi o brojnim faktorima.

Populacija, odnosno naseljenost na određenom području obično je presudna da bi neko mjesto dobilo status grada, što je slučaj u Norveškoj, Švedskoj, Francuskoj, Grčkoj ili Bjelorusiji.

S druge strane, u definiciji grada prililčno se prepliče i tradicija koja je, na primjer, glavna vodilja u Njemačkoj. Tradicija igra veliku ulogu i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Poljskoj, Italiji, Litvaniji i Španiji.

Pored Finske u kojoj svako mjesto ima status grada, to je djelimično slučaj i u Ukrajini, Rumuniji i Latviji. Ipak, u ovim zemljama je važna i populacija mjesta.

Mapa: Reddit Mapa: Reddit

Zanimljivo, Bosna i Hercegovina, Albanija, Estonija i Turska su jedine zemlje u kojima neko mjesto dobiva status grada isključivo na osnovu administrativnih i legislativnih odluka.

Pored populacije, tradicije ili legislative, u pojedinim zemljama gradovi se proglašavaju na osnovu urbanističkih kriterija, što je slučaj u Srbili, te dijelom u Poljskoj ili Portugalu.

Mapa objavljena na Redditu izazvala je mnoštvo reakcija.

“Živim u Evropi 33 godine i nisam znao za ovo”, kaže jedan od komentara.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE