‘Kućanske’ hemikalije opasnije nego što se mislilo: Pasta za zube i sapun utiču na plodnost

‘Kućanske’ hemikalije opasnije nego što se mislilo: Pasta za zube i sapun utiču na plodnost

Hemijski spojevi koji se nalaze u proizvodima koje posjeduje svako domaćinstvo, poput paste za zube, sapuna ili pak plastičnih igračaka, utječu na sjemenu tekućinu, ističu naučnici.

Jedna od tri ‘neotrovne’ hemikalije koje se koriste u proizvodnji svakodnevnih predmeta značajno utječu na potenciju spermija. Ovo otkriće mogao bi biti jedan od glavnih razloga porasta neplodnosti kod muškaraca, napominju istraživači.

Ovo je ujedno i prvi dokaz direktnog utjecaja sveprisutnih umjetnih hemikalija koje se nalaze u okolišu na vitalne funkcije spermija kod ljudi, prenosi The Independent.

Naučnici također vjeruju da su razvili novi način testiranja utjecaja kućanskih hemikalija na ljudsku spermu koji će omogućiti regulatornim tijelima u Evropi da odluče hoće li zabraniti ili nametnuti ograničenja na primjenu određenih proizvoda.

Otkriveno je i to da se određeni hemijski spojevi kada uđu u tijelo ponašaju kao ženski spolni hormon, estrogen ili pak kao anti-androgeni, muški spolni hormoni koji zatim ometaju normalan rad muškog reproduktivnog sustava.

Međutim, naučnici su otkrili da je jedna od tri uobičajene ‘kućanske’ hemikalije pronađene u proizvodima kao što su deterdženti i plastike, izravno utječu na protok sjemene tekućine te utječu na prerano izlučivanje ključnih enzima potrebnih za oplodnju jajne stanice.

Također su otkrili da su za ovakve nuspojave dovoljne iznimno male koncentracije hemikalija u ljudskom organizmu, a upozorili su i na takozvane ‘koktel efekte’ koji su mogući prilikom spajanja više različitih hemikalija koji zatim drastično mijenjaju hemijski sastav same sperme.

‘Prvi put smo pokazali direktnu vezu između izloženosti hemikalijama iz industrijskih proizvoda i štetnih učinaka na ljudsku funkciju spermija’, rekao je profesor Niels Skakkebaek iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu u Danskoj.

‘Naši rezultati su zabrinjavajući. Pokazuju kako su neke hemikalije opasnije od onoga što se do sada mislilo’, dodao je Skakkebaek.

dnevnik.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE