Skoro dvije trećine mladih Amerikanaca ne zna da je u holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja

Skoro dvije trećine mladih Amerikanaca ne zna da je u holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja

Skoro dvije trećine mladih Amerikanaca ne zna da je u holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja, dok jedan od njih deset smatra da su Jevreji uzrokovali holokaust, pokazalo je jedno istraživanje. Generacija milenijalaca i generacija Z u koju spadaju osobe od 18 do 39 godina, njih 48 posto, nisu znali navesti nijedan logor ili geto iz Drugog svjetskog rata, piše britanski dnevni list Guardian.

Da je holokaust bio mit ili da se pretjeruje kada se govori o njemu vjeruje skoro četvrtina ispitanika ili 23 posto. Za holokaust definitivno nije čuo ili ne misli da je čuo jedan od osam ispitanika ili osam posto.

Više od polovine, tačnije 56 posto, izjavilo je da je vidjelo simbol nacizma na društvenim mrežama ili u svojim zajednicama. Skoro polovina ispitanika ili 49 posto potvrdili su da su vidjeli objave na društvenim mrežama kojima se poriče holokaust ili kojim se iskrivljuju činjenice o njemu.

“Rezultati istraživanja su šokantni i tužni te pokazuju zašto preživjele žrtve holokausta moraju govoriti o njemu. Moramo shvatiti zašto nam ne ide dobro u obrazovanju mladih o holokaustu i lekcijama iz prošlosti. Ovo nam treba biti znak za uzbunu i pokazatelj kako nadležni treba da reaguju”, rekao je predsjednik institucije koja se bavi ovim pitanjem u Njemačkoj Gideon Tayler.

Studijom su mladima postavljena sljedeća pitanja: da li su mladi sigurno čuli za holokaust, mogu li imenovati ijedan logor ili geto i da li znaju da je ubijeno šest miliona Jevreja.

Od svih ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama njih 63 posto nije znalo da je u holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja, a 36 posto ih je mislilo da je ubijeno dva miliona ili manje. Njih 11 posto je smatralo da su Jevreji izazvali holokaust.

Većina ispitanih, 65 posto, smatra da obrazovanje o holokaustu mora biti obavezno u školama. Za sedam od deset ispitanika nije prihvatljivo da neko ima neonacistička stajališta.

Podaci su prikupljeni na osnovu 1.000 intervjua, a savezne države u kojima je provedeno istraživanje su odabrane metodom slučajnog odabira.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE