BiH potrebno milion doza vakcina protiv zaraznih bolesti

BiH potrebno milion doza vakcina protiv zaraznih bolesti

Nakon nezapamćenih poplava u kojima je uništen veliki broj kuća i stradalo na hiljade grla stoke u Bosni i Hercegovini, vakcinacija životinja protiv zaraznih bolesti koje bi mogle biti prenijete i na ljude je počela, a državi je potrebno milion doza vakcina, prenosi sarajevski “Dnevni avaz”.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić naveo je da je UNDP za ovu namjenu donirao 75.000 doza vakcina i dodaje da je to prva organizacija koja je reagovala na apel bh. stručnjaka.

“BiH je potreban milion doza za vakcinaciju životinja protiv zaraznih bolesti. Naši ljudi će ići na najugroženija područja”, poručio je Fejzić i naglasio da se vakcinisanje svih životinja, i krupne i sitne stoke, mora uraditi bez obzira na cijenu tih doza, jer je riječ o izuzetno opasnim bolestima čija pojava “svakog momenta prijeti stanovništvu BiH”.

S obzirom na to da jedna doza protiv antraksa, šuštavca, parašuštavca i bjesnila košta oko jedne konvertibilne marke, struka ističe da je razočarana sporim procesom nabavke doza što je, smatraju, posljedica nemarnog odnosa državnih institucija.

Takođe, stručni stav je da apsolutno sve životinje, dakle sve preživare, treba vakcinisati protiv zaraznih bolesti.

“Čuo sam da su se neke državne institucije obratile međunarodnim organizacijama za nabavku vakcina”, rekao je Fejzić, apelirajući na sve relevantne strukture da ubrzaju proces nabavke ostalih potrebnih doza vakcina.

Stručnjak je potvrdio i da su sve uginule životinje s područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona uklonjene, odnosno zakopane u jame.

Ipak, dodaje da je epidemiološka situacija na područjima uz rijeku Savu kod Bijeljine, gdje se još nalazi znatna količina uginule stoke, složena uprkos činjenici da je u toj oblasti do sada uklonjeno 10,5 tona uginulih životinja.

Agencije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE