Prof. dr. Izetbegović: Sve više je zaraženih onih koji su na prvoj liniji odbrane

Prof. dr. Izetbegović: Sve više je zaraženih onih koji su na prvoj liniji odbrane

Upravo oni koji su na prvoj liniji odbrane, medicinsko osoblje, sve više ih je zaraženo koronavirusom, kazala je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za FTV.

To predstavlja veliki problem za sve medicinske ustanove u državi. Samo u Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu više od četiri stotine uposlenih je na bolovanju, istakla je ona.

“U KCUS je 426 ljudi na bolovanju, od njih je 232 zbog COVID-19, 137 je pozitivnih, a ostali su u izolaciji”, rekla je prof. dr. Izetbegović.

Iz dana u dan u Bosni i Hercegovini bilježi se porast novozaraženih, a ona je rekla da nas trebaju veoma brinuti ove cifre. 

“Dugo vrijeme smo bili relaksirani. Mi smo na KCUS-u 31. januara 2020. počeli da radimo neki vanredn sistem rada, podigli smo naš oprez i djelatnost na najviši nivo. Ali, jedino mi to i radimo na takav način. Stalno sam upozoravala da će doći do ove situacije, međutim neka čudna opuštenost u određenim trenucima, pa i ono proglašenje o prestanku opasnosti je dovela do toga da se izolatoriji ugase, a da se ne formiraju novi. čitav svijet je očekivao nove valove, ibnfekcije, to se i desilo, izolatoriji nisu formirani i čitav teret ove bolesti nosi KCUS od 31. januara”, potcrtala je prof. dr. Izetbegović.

Intervjuu s prof. dr. izetbegović pogledajte na OVOM LINKU.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE