BiH ide na “kanal”, šta će reći “mehaničari” EU

BiH ide na “kanal”, šta će reći “mehaničari” EU

Vijeće ministara BiH usvojilo je na vanrednoj telefonskoj sjednici 12. novembra informaciju o održavanju petog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i BiH.

Kako nam je pojasnio direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, sastanak će biti održan u online formatu 26. novembra ove godine.

Zajedničko tijelo

Dilberović: Radi se o redovnom sastanku
Dilberović: Radi se o redovnom sastanku

– Ovo će biti peti po redu sastanak i radi se o redovnom sastanku ovog zajedničkog tijela Evropske komisije i BiH. Formiranje ovog tijela bila je obaveza BiH proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Teme sastanka Odbora pokrivaju apsolutno sve aspekte koji se tiču pridruživanja BiH Evropskoj uniji – pojasnio je Dilberović. 

Dodao je da će biti posebno govora o planu integriranja, koji je vrlo bitan u ovom procesu, te o ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije.

– Konkretno, predstavnike Evropske komisije zanimat će izvršavanje prioriteta Komisije koji su postavljeni kao uvjet za dobivanje kandidatskog statusa. Što se tiče prioriteta, mogu reći da je krenula ozbiljnija aktivnost u ispunjavanju, stvari su se pomjerile s čekanja. Neke prioritete smo ispunili, a neke započeli. Spomenuo sam plan integriranja, koji je svakako jedan od prioriteta – istakao je Dilberović.

Kaže i da je BiH pokrenula rad na akcionom planu za ispunjavanje prioriteta.

Trenutni položaj

– Institucije su uradile ono što je bilo u njihovoj zakonskoj moći, a na ostalim pitanjima će raditi ministarske konferencije u okviru Mehanizma koordinacije jer se politika u ovu priču mora više uključiti – kazao je Dilberović. 

Dodao je da su ovakvi sastanci Odbora veoma bitni, jer daju pregled i uvid u trenutni položaj u kojem se nalazimo, a kada je riječ o pridruživanju EU.

– Sastanci pododbora završavaju preporukama BiH od Evropske komisije i te preporuke se potvrđuju na sastancima Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH. To je neki redoslijed poteza koje BiH mora izvršiti i koji se na ovakav način jasno podastru bh. institucijama i javnosti. Na ovom sastanku nećemo dobiti određenu ocjenu, ali njih smo dobili u posljednjem izvještaju Evropske komisije o proširenju. Ovdje će tačno biti definirano šta BiH mora ispuniti. Na jedan vrlo jasan način predstavit će se obaveze BiH u narednom periodu. Na kraju sastanka nam niko neće reći da smo dobili dvojku ili trojku, već ćemo dobiti listu obaveza BiH, prema određenim pregovaračkim poglavljima – pojasnio je Dilberović.

Stalne aktivnosti

Na pitanje o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Dilberović kaže da su u tom smislu aktivnosti stalne i da ne postoji niti jedan jedini problem. 

– Stvoreni su uvjeti da se formira zajedničko tijelo, tačnije odbor Parlamenta EU i BiH. Usvojen je i Poslovnik o radu, dakle time su sve obaveze iz SAA izvršene. Ne postoji niti jedno otvoreno pitanje u okviru SAA koje se na vrijeme ne rješava – poručio je Dilberović.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE