Mikulić dao 4,1 milion KM za elektronske narukvice!

Mikulić dao 4,1 milion KM za elektronske narukvice!

Federalno ministarstvo pravde, s ministrom Zoranom Mikulićem (SDP) na čelu, dodijelilo je prije nekoliko dana ugovor o unajmljivanju softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenika vrijedan 4,1 milion maraka, iako još traje sudski postupak za nabavku narukvica iz 2013. godine, otkriva “Dnevni avaz”.

Isti tender

Tako je Mikulić, ustvari, bez obzira na to što je ovaj međunarodni tender prema više osnova sporan, posao na kraju, ipak, dodijelio firmi “Opus” iz Mostara, ne sačekavši pravomoćnu odluku Suda BiH za prethodni tender.

Mikulić je 24. marta ove godine raspisao novi međunarodni tender za unajmljivanje softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenika, vrijedan 5,1 milion KM. No, riječ je o identičnom postupku nabavke elektronskih narukvica koji je proveden tokom 2013. godine, a Ured za žalbe poništio ga je u januaru 2014.

Ali, rješenje od Ureda za žalbe do danas nije pravomoćno, s obzirom na to da je jedan od ponuđača podnio tužbu Sudu BiH i sudski postupak je još u toku.

S obzirom na to da je, kako se sumnja, okončan nezakonito, postupak je već duže predmet istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje ide u pravcu podizanja optužnice protiv ministra Mikulića. U izvještaju Federalne uprave policije Mikulića sumnjiče da je federalni budžet oštetio za oko 683.000 KM.

Ugovor potpisan

No, Mikulić je ponovo ignorirao sudski postupak te ovaj posao i definitivno zaključio 24. juna, kada je i potpisan sporazum s firmom iz Mostara, koja se jedina prijavila na navedeni konkurs iz marta ove godine. Tender je raspisan na način da sada ovo ministarstvo unajmljuje, a ne kupuje opremu.

Mikulić je i ovaj put prekršio Zakon o javnim nabavkama, jer je dodijelio ugovor na osnovu samo jednog prijavljenog ponuđača, iako zakon predviđa da moraju biti minimalno tri.

Žalba ponuđača “SWORD Security”

U dokumentu Suda BiH od 5. marta navodi se da se u ovoj pravosudnoj instituciji još vodi upravni spor po tužbi konzorcija “Opus” Mostar i „UNIS Telekom” Mostar protiv rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH.

Ovaj konzorcij žalio se na rješenje Ureda, koji je krajem prošle godine prihvatio žalbu ponuđača “SWORD Security”. Ova zaštitarska agencija, o čemu je “Avaz” pisao, imala je niz prigovora zbog nezakonitosti tokom provođenja tendera.

5,1 milion KM iznosi tender za narukvice
4,1 milion KM dodijeljeno firmi “Opus”
683.000 KM oštećen budžet FBiH

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE