Selma Selman dobitnica nagrade “Zvono 2014”

Selma Selman dobitnica nagrade “Zvono 2014”

Mlada Bišćanka Selma Selman dobitnica je nagrade „Zvono 2014“, koju Centar za savremenu umjetnost Sarajevo dodjeljuje za umjetnička djela nastala u posljednje dvije godine. Selma je jedna od najboljih studentica akademije u Banjoj Luci s prosjekom ocjena 9,7 i dobitnica je nekoliko nagrada iz slikarstva i grafičkog dizajna.

“Perforiranje romske zastave”, “Ispočetka”, “Ne gledaj ciganku u oči” i “16 hiljada dijelova” radovi su s kojima je učestvovala na ovogodišnjem odabiru najboljih umjetničkih djela mladih likovnih umjetnika.

Svojim radovima Selma pokušava srušiti predrasude o Romima, a u prvi plan stavlja žene Romkinje.

Iako se do sada nije susretala s bilo kakvim vidom diskriminacije, tvrdi da ona postoji.

„Ovo je 21. vijek, a još se djeca straše Cigankama. Ja sam ovim radom htjela da ukažem na diskriminaciju i to da ona nikad neće nestati. Samim pričanjem o diskriminaciji to je već diskriminacija“, pojašnjava Selma.

Selma umjetnošću pokazuje vrijednosti svog naroda sa svim manama i vrlinama koje imaju i drugi narodi.

„Posebno je pohvalno što na klasi niko ne pravi razliku između sebe i nje, zato što ni ona ne pravi razliku između sebe i njih“, ističe Mladen Miljanović, profesor na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

„Smatram da nije važno jesam li Romkinja, Bosanka, Srpkinja, važno je da sam dobila ovu nagradu, svojom kvalitetom i upornošću“, dodaje Selma.

Sljedeći cilj joj je upis na postdiplomski studij u nekoj od evropskih zemalja, a zahvaljujući ovoj nagradi bit će joj osiguran i šestomjesečni boravak u New Yorku.

federalna.ba/cazin.net

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE