Babajić želi zabraniti prenos sjednica GV Zenica?

Babajić želi zabraniti prenos sjednica GV Zenica?

Brojne reakcije izazvao je tekst našeg portala o talentu vijećnice Emine Tufekčić, a koja je pokazala da, osim u zemljoradnji, vješto zna i vlada plesnim pokretima. Posebno je zanimljivo da se vijećnica Tufekčić zahvalila našem portalu na objavi ovog teksta, međutim, dan kasnije dešava se nezapamćen slučaj da jedna stranka izdaje saopćenje za medije u kojem se bavi najčitanijim portalom u ZDK i šire, te njegovim nekadašnjim saradnikom.

3EE609F9 A728 4C30 8B82 BDBA36E83D10
Tufekčić se zahvalila na objavi teksta

Istoga dana na naš mail stigla je i molba Almira Babajića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica, da se tekst povuče, što je ništa drugo nego klasični pokušaj političkog pritiska na uredništvo portala. 

U mailu se Babajić, između ostalog, poziva da na taj način želi vratiti dignitet vijećnika, zaboravljajući da su upravo lažne Facebook stranice kojima upravlja zenička SDA vijećnike ismijavali, omalovažavali, te nazivali pogrdnim imenima, “go-go” plesačicama…

Činjenica, na današnjoj sjednici osudio je, osim objave teksta na kojem nam se Tufekčić zahvalila, i objave na lažnim Facebook stranicama u vlasništvu SDA i drugih političkih opcija, međutim, Babajić je otišao korak dalje u “igranju” medijskog korektiva izjavivši kako će predložiti gradonačelniku da se sjednice vijeća ne prenose uživo na društvenim mrežama.

Zaboravlja Babajić kako je i on, vrlo često, bio meta izrugivanja upravo u režiji SDA, a kojoj se sada, očigledno je, pokušava dodvoriti. Ono što javnost manje zna jeste i podatak da je upravo SDP, što je aminovao Babajić, odlučio dati i neke od Komisija SDA-u, dok je NiP to učinio u korist A-SDA. Ironično, donedavnu kampanju vodili su upravo protiv SDA, sa kojom se sada igraju kolonoskopije. Također, upravo je SDA opstruirala da se u prošlom sazivu ozvaniči nova većina u vijeću, a na čijem čelu je trebao biti upravo Babajić kao predsjedavajući. 

Osim toga, da je Babajiću uistinu stalo da svi vijećnici budu ravnopravni, učinio bi to na banalnom primjeru kada im daje riječ. Tako su za Babajića pojedini vijećnici doktori, drugi su kolege, treći su tek vijećnici. Zaboravlja, na taj način, Babajić kako su u sali svi jednaki, odnosno vijećnici, a da titule poput doktora treba ostaviti za neke druge prilike. 

I dok izlaze iz okvira ovlasti, pokušavajući se igrati Vijeća za štampu, nezapamćen je slučaj da se brojna javnost uskrati za prenos sjednica na internetu zahvaljujući kojima su građani Zenice u protekle četiri godine uspjeli uvidjeti ko su bili najveći kočničari grada (čitaj SDA, op.a.). Međutim, na ovakav prijedlog Babajića očekuje se reakcija i nadležnih novinarskih udruženja, koja bi, također, trebala osuditi svaki pokušaj pritiska, pogotovo političkog, na rad i djelovanje medija. 

Međutim, dok je na pomolu koalicija SDA-SDP u Ključu, ne treba čuditi što i Babajić sada staje u odbranu zeničke SDA, zanemarujući tako sve ono što su upravo oni režirali u proteklom sazivu vijeća kada ih je javno kritikovao i bio nemoćna opozicija. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica