Nova otkrića u ljekovitim tunelima u Visokom

Nova otkrića u ljekovitim tunelima u Visokom

Radovi u Bosanskoj dolini piramida, posebno u kompleksu ”Ravne” u Visokom, traju tokom čitave godine. Trenutno se odvijaju u ljekovitim tunelima te prahistorijskom kompleksu tunela ”Ravne”. Tokom ove sedmice došlo se i do novih otkrića, tačnije do nove otvorene sekcije u sklopu ljekovitih tunela.

Prva mjerenja

Povodom toga je stručni tim Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, s dr. Semirom Osmanagićem na čelu, izvršio i prvo istraživanje novih sekcija, kao i energetska mjerenja.

Osmanagić: Interesantno otkriće
Osmanagić: Interesantno otkriće

– U posljednjih 15 godina našli smo ulaze u šest prahistorijskih podzemnih tunela, a u jednom od njih i na otvorenu sekciju, što je interesantno otkriće koje nam govori da je neko u dalekoj prošlosti kopao kroz ova konglomeratna brda u Visokom. Trenutno čistimo ove tunele, a izvršili smo i prva mjerenja – otkriva nam dr. Osmanagić.

Tim Fondacije je uradio prosekciju novih prolaza, kao i nekoliko energetskih mjerenja, te došao i do određenih zanimljivih rezultata.

Energetska vrijednost

– Koncentracija negativnih jona je dvostruko viša nego na planinama poput Bjelašnice i Igmana. Doduše, koncentracije su manje nego u ljekovitim tunelima ”Ravne”, ali nam to govori da su graditelji tunela znali za energetske vrijednosti i blagotvornost ovog prostora. Sva ostala štetna zračenja, elektromagnetni smog, kosmička i geopatogena, kao i druga zračenja izostaju, što stvara prostor vrlo pozitivan za ljudsko zdravlje – pojasnio nam je dr. Osmanagić, s kojim smo proveli nekoliko sati u obilasku novih sekcija tunela, ali i prisustvovali spomenutim mjerenjima.

Sigurnost najbitnija

I tokom zimskog dijela sezone u Fondaciji ne prestaju radovi. U toku je aktuelna zamjena podgrade u tunelima ”Ravne” radi same sigurnosti gostiju, koja je na prvom mjestu, a počinju i pripreme za novu proljetnu turističku i istraživačku sezonu.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE