Europarlamentarci žele znati kako su utrošena sredstva za migrantsku krizu u BiH

Europarlamentarci žele znati kako su utrošena sredstva za migrantsku krizu u BiH
Evropska komisija je 3. januara 2021. godine saopćila da će izdvojiti dodatnih 3,5 miliona eura za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini suočenim s humanitarnom katastrofom.

Evropska unija je u aprilu prošle godine osigurala 4,5 miliona eura humanitarne pomoći za izbjeglice i migrante u BiH, a godinu ranije 13,8 miliona eura.

Isabel Santos, članica Evropskog parlamenta iz Portugala, zatražila je od Evropske komisije odgovore na pitanja koliko je novca dodijeljeno IOM-u, koliko vladi, a koliko nevladinim organizacijama.

Uz to, zatražila je odgovore na pitanja koliko je izbjeglica i migranata koristilo pomoć i koliki je omjer dodijeljenog novca po osobi.

Pina Picierno, članica Evropskog parlamenta iz Italije, uputila je zastupničko pitanje u kojem se navodi kakve mjere poduzima Evropska komisija da riješi krizu i osigura pravilnu upotrebu fondova Evropske unije.

Uz to, interesuje je, s obzirom na to da rješenje problema sputava bh. pravni sistem, smatra li Evropska komisija korisnim da se nastavi dodjela sredstava umjesto da se pronađu različita rješenja za krizu.

Gianantonio Da Re, član Evropskog parmaneta iz Italije, uputio je pitanje Evropskoj komisiji smatra li korisnim provjeriti utrošak sredstava i tražiti povrat novca ukoliko se utvrdi da su zloupotrijebljena.

Janina Ochojska, članica Evropskog parlamenta iz Poljske, pitala je namjerava li Evropska unija pridonijeti rješavanju humanitarne krize pružanjem dodatne pomoći i razmatra li sankcionisati kršenje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE