SNSD stvorio privatnu državu za rodbinu i prijatelje

SNSD stvorio privatnu državu za rodbinu i prijatelje
Oporba u RS-u će u izbornoj kampanji maksimalno rabiti brojne neuralgične točke vladajućega SNSD-a, između ostaloga i zapanjujući nepotizam najviših stranačkih dužnosnika, Dodika, Radmanovića, Špirića i Željke Cvijanović.

Obznanjena istraga u Srbiji o sumnjivim financijskim transakcijama u zdravstvu protiv Milorada Dodika i kuma Ranka Škrbića dodatno će naelektrizirati izbornu kampanju. Dnevni list donosi nekoliko eklatantnih primjera, a vi čitatelji odlučite je li u pitanju nepotizam dužnosnika SNSD-a ili ne…

Milorad Dodik
– Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik svoga kuma Ranka Škrbića prvo je ustoličio za entitetskoga ministra zdravstva, a potom i za veleposlanika BiH u Srbiji. Također, Dodik je udomio kćerku u ured Željke Cvijanović još dok je ona upravljala financijama u RS-u. Svome sinu omogućavao je višemilijunske vrlo povoljne kredite za osobni biznis. Svojim poslovnim prijateljima, naročito u građevinarstvu, Stankoviću i Radišiću, pomogao je da dobiju unosne poslove koji su financirani iz proračuna RS-a.

Nebojša Radmanović
– Član Predsjedništva BiH i predsjednik Izvršnoga odbora SNSD-a – zet Danilo Petrović, dugogodišnji glavni savjetnik u uredu svoga punca Radmanovića. Petrović je od prošle godine i suvlasnik privatne hidroelektrane Žiraja kod Teslića. A Petrovićeva majka (Radmanovićeva prija) ravnateljica je Elektrokrajine, koja kupuje struju od malih elektrana u RS-u, dakle, zasigurno i od svoga sina

Igor Radojičić
– Predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a – supruga Sanja, pomoćnica ministra financija u Vladi RS-a, zadužena za resor makroekonomske analize i politike.

Željka Cvijanović
– Predsjednica Vlade RS-a i članica Izvršnoga odbora SNSD-a  – suprug Aleksandar, generalni direktor gradskoga Zavoda za izgradnju Banja Luka, jednoga od najvećih poduzeća za planiranje prostora, projektiranje i izgradnju u RS-u

Nikola Špirić
–  Ministar financija BiH i potpredsjednik SNSD-a – sin Aleksandar diplomat na poziciji prvoga tajnika u Veleposlanstvu BiH u Beogradu.

Zoran Tegeltija
– Ministar financija u Vladi RS-a i član Izvršnoga odbora SNSD-a – supruga Duška pomoćnica ministra trgovine i turizma u Vladi RS-a, zadužena za resor trgovine.

Radmila Stojnić
– Zastupnica u Narodnoj skupštini RS-a i članica Glavnoga odbora SNSD-a – kćerka Maja, pomoćnica ministra financija u Vladi RS-a, zadužena za resor koordinacija financijske potpore EU-u.

Dušanka Majkić
– Zastupnica u državnom Parlamentu i članica Izvršnoga odbora SNSD-a – sin Dejan pomoćnik direktora Porezne uprave RS-a.

Džerard Selman
– Bivši ministar u Ministarstvu pravosuđa RS-a, a sada predsjednik Ustavnoga suda RS-a, – zaposlio suprugu u Pošte RS-a, a sestru i šogoricu u Fond zdravstva RS-a. Također, kćerka mu radi u Ministarstvu za ekonomske odnose u Vladi RS-a.

Аleksandar Džombić
– Bivši premijer RS-a – njegova kuma Nedeljka Knežević je direktorica kompanije Putovi RS-a

Oporba najavljuje promjene

Oporba u RS-u najavljuje, a PDP je još prošle godine usvojio i Deklaraciju u borbi protiv nepotizma, da će se najoštrije suprotstaviti svim oblicima nepotizma koji je godinama kao stil življenja afirmirao SNSD preko svojih najviših dužnosnika.
Sama ta činjenica navodi o potpuno deformiranom i oboljelom društvu što je prestrašio i zabrinjavajuće. Praksa je pokazala da se vladajuća garnitura u RS-u neodgovorno odnosila i prema subvencijama i povlaštenim državnim uvjetima za brojne projekte i pri tome su se uglavnom okoristili najuži članovi obitelji, prijatelji ili stranački suradnici.
Najčešće spominjan primjer takvoga devijantnoga i sebičnoga ponašanja je povlašteni kredit IRB-a dodijeljen nekadašnjem ministru poljoprivrede Miroslavu Milovanoviću. Slične pogodnosti je koristio i veliki broj dužnosnika SNSD-a, primjerice zastupnica Dušanka Savić. Kako doznaje Dnevni list, oporba će u RS-u u tom kontekstu inzistirati kada dođe na vlast da izabrani i imenovani dužnosnici u RS-u i na državnoj razini, zatim direktori javnih kompanija, agencija, direkcija, ne mogu imati članove obitelji ili svoje bliske rođake na rukovodećim pozicijama do razine pomoćnika ministra ili pomoćnika direktora. I ne samo to, rodbina se neće moći uopće zapošljavati u institucijama RS-a i države BiH za vrijeme trajanja mandata.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE