Šeranić: Odobren uvoz ruske vakcine u RS, vakcinacija od sljedeće sedmice

Šeranić: Odobren uvoz ruske vakcine u RS, vakcinacija od sljedeće sedmice

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske danas je izdalo rješenje kojim je odobren uvoz 2.000 doza vakcine “Sputnjik”, na zahtjev uvoznika “Krajinagrup” Banjaluka, a prva vakcinacija mogla bi početi već sljedeće sedmice.

Intenzivna imunizacija

Resorni ministar Alen Šeranić, za Radio RS rekao je da se, osim 200.000 doza ruske vakcine za Republiku Srpsku, tokom ovog mjeseca očekuju i prve količine vakcina iz “Kovaks” mehanizma za BiH. RS je, ističe ministar, iskazala potrebu i za kinesku vakcinu, a do ljeta očekuje intenzivnu imunizaciju.

– Prve vakcine “Sputnjik” biće dovoljne za imunizaciju 1.000 osoba i namijenjene su zdravstvenim radnicima u odjeljenima za Covid – ističe ministar Alen Šeranić.

Dodaje da očekuju 200.000 doza vakcine krajem februara, te još toliko u martu, kada će početi masovnija imunizacija. Prva, sa količinom vakcina koje su stigle, može početi već sljedeće sedmice.
Potpisao rješenje

– Јa sam danas potpisao rješenje o interventnom uvozu vezano za ovu količinu vakcina koja je dospjela za potrebe RS, tako da će, shodno zakonskim procedurama, ovlašteni distributer imati mogućnost sada da završi carinske procedure uvoza, da preuzme vakcine i potom da ih uputi Agenciji za lijekove BiH koja treba da izda rješenje vezano za kontrolu kvaliteta. Očekujemo da, ukoliko to bude gotovo u sljedećoj sedmici, tada bi se moglo početi i sa aplikacijom samih vakcina – naglasio je Alen Šeranić.

Preduzeće “Krajinagrup” Banja Luke zvanično je dobilo posao nabavke 200.000 ruskih vakcina za Republiku Srpsku u iznosu od blizu 11 i po miliona maraka.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE