Zenički rudari štrajkuju glađu, u generalni štrajk idu i brezanski rudari

Zenički rudari štrajkuju glađu, u generalni štrajk idu i brezanski rudari

Još jedna neizvjesna noć pred rudarima zeničkog rudnika. Nastavljaju sinoć započeti štrajk glađu. Do sada nisu dobili ni poziv od nadležnih, niti bilo kakav interes za rješavanje njihovih zahtjeva i nagomilanih problema u rudniku.

Zbog toga će već sutra komorati Zenice i Breze stupiti u generalni štrajk. Nekoliko puta intervenirala je i hitna medicinska pomoć.

Vidno iscrpljeni i umorni, rudari nastavljaju štrajk glađu. Neki od njih su hronični bolesnici i teško će izdržati i ovu noć. Najviše boli nebriga nadležnih. Onih koji su ih doveli u ovakvu situaciju.

– Ovo je sramota i za Vladu i za Elektroprivredu, koji neće da nam se jave barem putem telefona, da nam daju neku nadu – kaže Elvedin Alić, rudar iz Stare jame RMU Zenica.

– Kritikuju nas za grijanje. Nek zna javnost Zenice. Naš komorat je poginuo 27., dženaza je bila nakon dva dana. Rudnik nije imao para da plati dženazu. Prevoz smo mi sindikat platili. Nema su tu više šta pričat – ističe Elvedin Avdić, predsjednik Sindikara rudara Stara jama RMU Zenica.

Zahtjevi rudara ostaju nepromijenjeni. Traže da se u potpunosti odblokira račun, primjenu kolektivnog ugovora, osiguravanje repromaterijala da mogu neometano raditi, ali i uvezivanje staža za njihovih 38 komorata koji su u prošloj godini ostvarili pravo na penziju. Generalnom štrajku rudara u Zenici i Brezi jednosatnim štrajkom upozorenja pridružit će se i rudari iz preostalih pet rudnika iz sastava koncerna.

– Sutra će komorati doći ovdje u radnim odjelima. Šta će biti, rudarima kad pukne film ode sve u haos – upozorava Izudin Spahijaj, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Štrajk rudara je samo posljedica niza problema koji su se gomilali godinama. Osim energetskog i ekonomskog značaja rudnika bitan je i onaj socijalni, ljudski faktor. A ovi ljudi ulaze u neizvjesnu noć s nadom da će ipak neko čuti njihov vapaj i riješiti problem prije nego bude kasno.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE