Zašto RS plaća jednu dozu ruske vakcine 32 KM, ukoliko košta dvostruko manje

Zašto RS plaća jednu dozu ruske vakcine 32 KM, ukoliko košta dvostruko manje

Nakon što je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a danas rečeno da u cijenu ruske vakcine nisu uračunati troškovi, državni parlamentarac Saša Magazinović je objavio dokument u kojem se navodi da je cijena vakcine cca. 16 KM, a ne 32 KM koliko je plaćala Republika Srpska.

U dokumentu Ministarstva vanjskih poslova BiH od 28. januara navodi se da je ambasador BiH u Rusiji održao video konferenciju s predstavnicima Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) kako bi dobio osnovne informacije o vakcini Sputnik V, te načinu ugovaranja, cijeni, načinu distribucije, skladištenju i čuvanju do same primjene.

Naručene doze za RS
Zeljković o nabavci Sputnika V: Cijene vakcina su cijene bez dodatnih troškova

Odgovorno osoblje FRPI-ja dalo je osnovne informacije o vakcini ruske proizvodnje Sputnik V koja je registrovana početkom augusta prošle godine sa ispitanom procjenom efikasnosti od 91,5 posto. Također je data informacija o načinju čuvanja vakcine na niskim temperaturama, kao i načinu primjene. Rusi su dostavili i informacije o načinu distribucije odnosno transporta na više načina.

Što se tiče cijene, navodi se da je cijena fiksna i iznosi 9,95 američkih dolara po jednoj dozi (dvije doze vakcine po osobi – 19,9 USD), bez obzira na količinu naručenih vakcina.

Pitanje koje se sada postavlja jeste otkud zvaničnicima u RS-u cijena od 32 KM po dozi ukoliko je jasno koliko košta jedna doza vakcine Sputnik V.

“Piše da je cijena vakcine 9,95$ (cca. 16KM), transport, rokovi… I dalje neko treba objasniti kako je onda vakcina plaćena 32 KM, odnosno koliko košta transport i drugi troškovi, a koliko je zarada posrednika. Posebno je pitanje zašto se izmjenom zakona ne omogući direktna nabavka bez posrednika i kome je u interesu da se to ne desi”, napisao je Magazinović.

Uvezene tek danas
Vakcine za hiljadu ljudi RS platila 64.000 KM, ugovor s dobavljačem potpisan nakon što su stigle

Kao što je Klix.ba već objavio početkom mjeseca, Republika Srpska je za 2.000 doza platila 64.000 KM, a za ukupno 400.000 naručenih doza izdvojili su blizu sedam miliona eura. Prema prostoj računici dolazi se do podatka da jedna doza vakcine Sputnik V košta više od 32 KM.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da se u taj bh. entitet mogu uvesti i distribuisati vakcine protiv virusa korona jedino preko veletrgovaca, te da se sve cijene koje proizvođači nude bilo kojoj zemlji odnose na cijenu vakcine u zemlji proizvođača bez dodatnih troškova.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE