Gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Niko me iz Sarajeva nije kontaktirao kako bi usaglasili mjere

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Niko me iz Sarajeva nije kontaktirao kako bi usaglasili mjere

Lockdown u Kantonu Sarajevo počeo je u petak u 20 h, a trajat će do ponedjeljka 15. marta i to do 7 h. Zatvoreni su ugostiteljski objekti i tržni centri, dok je građanima dozvoljeno kretanje do 23 h.

Apotekama, pekarama i trgovinama s prehrambenim artiklima rad je omogućen. Poštivanje propisanih mjera kontrolišu inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove te kovid redari.

U Istočnom Sarajevu nema lockdowna. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić u izjavi za Federalnu TV kazao je kako ga niko iz Kantona Sarajevo nije kontaktirao kako bi usaglasili mjere.

– Različite vlasti u dva entiteta drugačije odlučuju i meni je to sasvim normalno. Kanton Sarajevo je najveća sredina u BiH i kao takva ima obavezu da se štiti od koronavirusa. Evidentno je da je posljednjih dana u KS-u velik broj oboljelih i da su vlasti Kantona donijele mjeru zatvaranja s ciljem smanjenja broja oboljelih. S druge strane, mi smo manja sredina, imali smo sastanak u srijedu na kome su bili načelnici opština i komandanti lokalnih štabova za vanredne situacije i dogovorili smo da za vikend ne zatvaramo objekte, da damo šansu životu, iako i mi imamo povećan broj oboljelih – kaže Ćosić.

Ističe da je u bolnici “Srbija” trenutno smješteno oko 70 pacijenata i da je konstantan pritisak na domove zdravlja.

Ćosić kaže da ga iz Kantona Sarajevo niko nije kontaktirao kako bi usaglasili mjere. Smatra da to nije dobro s obzirom na blizinu entitetske linije.

– Trebalo je da se koordiniramo, u Federaciji je policijski sat, u RS-u ga dugo nema. To nije dobro, ali kad je već tako, onda se nadam da će ovo biti posljednji talas koji ćemo imati prije procesa vakcinacije – kazao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić u intervjuu za Federalnu televiziju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE