Uprkos neradu vlasti, izvoz iz BiH raste

Uprkos neradu vlasti, izvoz iz BiH raste

Uprkos neradu domaćih vlasti, bh. izvoznici još su jednom pokazali inat i uspjeli na početku druge pandemijske godine ostvariti povećanje izvoza.
Struktura tržišta

Statistički podaci s početka ove godine ulijevaju određeni optimizam i daju prostora za procjene kako bi se izvozno orijentirana privreda u BiH mogla početi oporavljati. Tako je izvoz iz BiH u januaru ove godine iznosio 881 milion KM te zabilježio povećanje za 2,9 posto u odnosu na januar prošle godine, dok je uvoz iznosio jednu milijardu i 166 miliona KM, što je manje za 5,7 posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Prilično je zanimljiva struktura tržišta, koja pokazuje rast izvoza u Evropsku uniju. Tako je izvoz u države EU porastao za 6,4 posto u poređenju s januarom 2020., dok je uvoz iznosio 711 miliona KM, što je manje za 5,6 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 93,5 posto.

S druge strane, ne tako dobre vijesti stižu iz EU, jer je ekonomija eurozone u februaru ponovno smanjena i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska pandemijskih ograničenja na uslužni sektor.

– Eurozona je na putu nove recesije, budući da poslovne aktivnosti, četvrti mjesec zaredom, bilježe pad – zaključuje Kris Vilijamson (Chris Williamson), glavni ekonomista britanske finansijske kompanije „IHS Markit“.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Egrlić kaže za „Avaz“ da su bh. izvoznici pokazali stabilnost i izdržljivost u okvirima pandemije.
Raste potražnja

– Bh. privrednici jesu u fazi oporavka, ali, naravno, daleko je to od onog što mi možemo i očekujemo. Također, ovo pitanje značajno je vezano za potražnju privrede u Evropi. Dakle, privreda u EU se vraća i povećava potražnju, na šta naše kompanije odgovaraju – pojasnio je Egrlić.

Dodao je da je Evropa strateški partner Bosne i Hercegovine te da se 72 posto ukupnog izvoza odnosi na evropske države.

– Na određeni način smo i profitirali zbog pandemije, jer su brojni lanci snabdijevanja s Istokom prekinuti. Naša prednost je blizina evropskom tržištu i spremnost da isporučimo manje serije proizvoda, a gdje se ne mogu čekati kontejnerski i brodski transport s Istoka. U tom smislu, evidentan je blagi rast izvoza, koji nas još ne može zadovoljiti.
Povoljne projekcije

Projekcija Direkcije za ekonomsko planiranje BiH je da bi se u BiH u periodu od 2021. do 2023. godine moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza s godišnjim stopama rasta od 5,5, 5,9 te 7,1 posto u realnom smislu. No, objašnjeno je kako je to povećanje izvoza uvjetovano stabilnom izvoznom tražnjom, proširenjem proizvodne baze i podizanjem konkurentnosti u zemlji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE