Splet nesretnih okolnosti doveo do smrti osmero mladih iz Posušja, nema krivičnog djela

Splet nesretnih okolnosti doveo do smrti osmero mladih iz Posušja, nema krivičnog djela

Istraga smrti osmero mladih iz Posušja, koji su u novogodišnjoj noći stradali od trovanja ugljen-monoksidom u vikendici na Tribistovu, okončana je. Utvrđeno je da se radi o nesretnom slučaju, odnosno da nema krivične odgovornosti bilo koga u ovom slučaju.

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio postupajući tužilac Borislav Čuljak.

Kako je kazao tužilac, radilo se o spletu nesretnih okolnosti, kao i nedostatku znanja o potencijalnoj opasnosti.

Podsjetimo, ranije je toksikološki nalaz potvrdio da je kod svih osmero stradalih došlo do intoksikacije smrtonosnim plinom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna.

Tužilaštvo je obavilo i ostala potrebna vještačenja, te je utvrđeno da je izvor smrtonosnog plina, koji se sasvim opravdano naziva i “tihi ubica” jer nema nikakvog mirisa, agregat za proizvodnju struje, koji je jedan od stradalih mladića donio i postavio u vikendici.

Agregat se nalazio u ostavi, na kojoj je bio mali prozor koji je bio otvoren na kipu jer je kroz njega bio provučen kabl preko kojeg je u prostoriju gdje su bili mladi provedena struja i najvjerovatnije je tuda došlo do ulaska smrtonosnog plina.

U nezapamćenoj tragediji koja se dogodila u novogodišnjoj noći u Posušju, život su izgubili Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Oni su do ranih jutarnjih sati bili budni, a pronađeni su na uglu u sjedećem položaju.

Kasnija obdukcija pokazala je da se najvjerovatnije radilo o gušenju, a što je potvrđeno i toksikološkim nalazom.

Sličan slučaj desio se nepuni mjesec kasnije kada su u garaži u Bosanskoj Kostajnici u vozilu pronađeni mrtvi mladić i djevojka od 29, odnosno 19 godina.

Obdukcijom obavljenom u Zavodu za sudsku medicinu RS-a utvrđeno je da je neposredni uzrok smrti gušenje ugljen-monoksidom u situaciji zatvorene garaže i automobilskog motora koji je bio u pogonu.

Usljed trovanja ugljen-monoksidom preksinoć je u Zagrebu preminuo muškarac iz Bugojna, a još šest osoba zatražilo je ljekarsku pomoć. Radi se o državljanima BiH koji su u Hrvatsku došli raditi.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, uzrok trovanja je kvar na plinskom bojleru.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE