Parlament FBiH danas o epidemiološkoj situaciji i naredbama Kriznog štaba

Parlament FBiH danas o epidemiološkoj situaciji i naredbama Kriznog štaba

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) razmatraće danas informaciju federalne Vlade o epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj covidom-19 na području ovog entiteta sa prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba.

Prema predloženom dnevnom redu, Predstavnički dom treba da se izjasni o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH, čiji je predlagač delegat Goran Akšamija.

Razlog izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH jeste što u postojećem zakonu u listu zaraznih bolesti nije uvrštena bolest uzrokovana korona virusom.

Poslanici treba da se izjasne i o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, po hitnom postupku.

Razlog za donošenje dopune ovog zakona, kojim je, između ostalog, propisano da se podstiče proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, jeste realizovanje obaveza koje je BiH preuzela potpisivanjem međunarodnih ugovora poput Okvirne konvencije o klimatskim promjenama UN, Kjoto protokola, te Ugovora o osnivanju Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope.

Po skraćenom postupku poslanici će razmotriti i izmjenu Zakona o matičnim knjigama.

Na dnevnom redu su i ovogodišnji programi rada Predstavničkog doma i Vlade FBiH, prošlogodišnji izvještaj o radu Vlade FBiH i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i godišnji plan zaduživanja za ovu godinu i Strategija upravljanja dugom za period 2021-2023. godine.

Pred poslanicima će se naći i odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH za 2021. godinu, a glasaće se o davanju saglasnosti na rebalans prošlogodišnjeg finansijskog plana i ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Tokom onlajn sjednice biće podneseni izvještaji o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2019. i 2020. godinu sa preporukom ombudsmana.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE