Hrvatska policija navodno seksualno zlostavljala migranticu

Hrvatska policija navodno seksualno zlostavljala migranticu

Dansko vijeće za izbjeglice je obavijestilo o potencijalnom krivičnom djelu hrvatske policije prema migrantima, do kojeg je došlo u februaru. Kako navodi britanski list Guardian, granični policajci su seksualno zlostavljali ženu iz Afganistana.

Navodno su toj Afganistanki priprijetili nožem i primorali je da se skine gola tokom pretraživanja grupe migranata iz Bosne i Hercegovine koji su 15. februara došli na granicu s Hrvatskom.

Evropska komisija je ovo opisala kao “moguće ozbiljno krivično djelo” i pozvala hrvatske vlasti “da temeljno istraže sve navode i nastave s relevantnim radnjama”.

U izvještaju, koji je vidio Guardian, žrtva je rekla da je pokušala prijeći granicu sa grupom od još četvero osoba među kojima je bilo dvoje djece, ali da ih je zaustavio policajac sa puškom. Afganistanci su u tom trenutku bili na hrvatskoj teritoriji i zatražili su azil, međutim prema riječima svjedoka, jedan od policajaca se samo nasmijao i pocijepao papir.

Žena navodi da je policajac ošamario starijeg muškarca, natjerao ih da isprazne džepove, a da je nju odveo sa strane.

“Insistirala sam da me ne smije dodirivati. Pitao me zašto. Rekla sam mu jer sam žena i muslimanka i da to je haram. Policajac me ošamario po glavi i rekao mi: ‘Ako si muslimanka, zašto si došla u Hrvatsku, zašto nisi ostala u Bosni s muslimanima?'”, svjedoči žrtva.

Policajac je navodno uklonio njenu maramu i jaknu.

“Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo je da mi dodiruje grudi, a ja sam počela da plačem. Dala sam mu 50 eura koje sam imala u džepu nadajući se da će me prestati dirati. Policajac mi je naredio da skinem sve, a ja sam to odbila. Nastavio me dodirivati ​​po grudima i pozadi. Rekao mi je da prestanem da plačem gestikulirajući da će me zadaviti ako nastavim. Bilo me je strah, ali sam prestala plakati”, rekla je ona.

Nekoliko minuta kasnije je stigao policijski kombi, migranti su prevezeni na drugo mjesto, a kada su izašli policajac je ponovo zatražio od migrantkinje da se skine gola.

“Usprotivila sam se i snažno dobila šamar po licu”, rekla je navodeći da se pokrila pokrivačem nakon što ju je natjerao da se ponovo skine.

“Prišao mi je policajac i počeo me dodirivati ​​preko pokrivača. Opipao je moju odjeću i ošamario me, rekavši da moram ukloniti sve, čak i donje rublje. Policajac me počeo pretraživati ​​i dodirivati, dok sam bila gola. Zatim me pitao da li ga volim. Rekao mi je: ‘Volim te, voliš li me? Želiš li da te odvedem negdje da budeš sa mnom?'”, svjedoči ona.

Nakon što nije prihvatila da ide sa njim u šumu, kaže da joj je stavio nož pod grlo, rekao da se nikad više ne vraća u Hrvatsku i natjerao ih da pješače nazad u BiH.

Evropska komisija je izjavila kako očekuje od hrvatskih vlasti da temeljno istraže ove navode, a iz ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske su potvrdili da će provjeriti sve iako “taj dan nije zabilježeno nikakvo postupanje sa ženama iz migrantske populacije”.

Oni tvrde da hrvatska policija spašava migrante na razne načine, a da im migranti uzvraćaju lažnim iskazima o njihovom postupanju.

“Uporno prikazivanje hrvatske policije kao brutalne i nehumane skupine sklone pljačkama i zlostavljanju ilegalnig migranata je sada postalo uobičajeno i to bez ijednog dokaza”, odgovorili su oni Evropskoj komisiji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE