Ublažavaju se mjere u dijelovima BiH: Otvaraju se bašte, djeca u klupama

Ublažavaju se mjere u dijelovima BiH: Otvaraju se bašte, djeca u klupama

Ublažavaju se mjere u dijelovima BiH. Kanton Sarajevo otvara bašte, ugostiteljskim objektima dozvoljena je dostava hrane i pića, šalterska prodaja, te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu objekta. Uslov je da je prostor otvoren s najmanje tri strane. Dozvoljen je i rad fitness centara i teretane isključivo za individualne treninge, bazeni mogu raditi samo za trenažne procese, dok će se i nastavni proces i dalje odvijati online. S ublažavanjem mjera ide i RS. Ivana Erić objašnjava u priči koja slijedi.

Ublažavaju se mjere u Republici Srpskoj. Učenici od VI do IX razreda osnovnih škola u RS vraćaju se u školske klupe od ponedjeljka, 12. aprila. U prevoznim sredstvima na međugradskim linijama ne može biti više putnika u odnosu na broj sjedećih mjesta, dok na gradskim linijama može biti 50 posto ukupnog kapaciteta prevoznog sredstva. Odobreni su i treninzi sportskim organizacijama, ali u grupama do 30 osoba. Bioskopi i pozorišta ostaju zatvoreni.

“Od 12.4. do 19.4. dozvoljava se rad školama od 6. do 9. razreda, djeca se ponovo vraćaju u školske klupe, dozvoljen je rad muzeja i galerija. I dalje možemo reći da je epidemiološka situacija u RS izuzetno nepovoljna, da ona za sad ima karakter stabilizacije. Međutim, brojevi na dnevnom nivou su visoki u odnosu na one koje bismo željeli da imamo u ovom trenutku s obzirom na proces vakcinacije koji se odvija”, kazao je Branislav Zeljković, Institut za javno zdravstvo RS.

Situacija po kantonima
U FBiH, svaki kanton ima svoje mjere. Sedmodnevna incidenca u KS je u padu. 31.3. bila je 639. Petog aprila – 490, 8.4. – 366. Ipak, ni ovakva situacija ne opravdava činjenicu da BiH strane državljane prima na svoju teritoriju bez dokaza da nisu zaraženi korona virusom.

“Sve zemlje u regionu uvele su te testove, iz nekog razloga BiH nije odgovorila tom zadatku. Dolazak u BiH, ponavljam još jednom, bi trebao biti praćen, ulaznim PCR testovima”, kazala je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i članica Kriznog štaba.

Izostanak te mjere u periodu masovnijih ulazak u zemlju mogao bi biti uzrok pogoršanja epidemiološke situacije, smatra Pilav – kao i nestavljanje postojećih mjera pod kontrolu, upozoravaju iz HNK.

“Ako mjere imamo a nisu kontrolisane u punom opsegu, one su samo kozmetika, a to je trenutno takvo stanje u HNK. Jedino što možemo uraditi je na individualnoj razini, na osobnom ponašanju”, kazala je Kristina Bevanda, v.d. direktorice Doma zdravlja Mostar.

Da sve ne bude samo kozmetika potrudiće se i u ZDK. Dakle, pojačane kontrole, bez pooštravanja mjera. I dalje rade tržni centri i ugostiteljski objekti. Od posljednjih restrikcija došlo je ublažavanja u prethodnom periodu kada su u rad pušteni i vrtići.

“Nećemo pooštravati dodatno mjere nego ćemo insistirati na provođenju mjera, pojačanim kontrolama. Imali smo zabranu rada predškolskih ustanova. Sve ustanove koje su dobile odobrenje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane počele su sa radom”, kazao je Adnan Jupić , ministar zdravlja ZDK .

“I ovdje imate policijski sat od 21 do 5 ujutro. Sve naredbe koje donese Federalna vlada su primjenjive u našem kantonu. Ostalo se radi o finesama, ne mislim da je ovdje nešto manje ili više restriktivno, istakao je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Nove mjere u Brčkom
Nova mjera u Brčko distriktu, odnosi se na skraćivanje radnog vremena privrednim subjektima, i odvijanje nastave.

“Do sada radno vrijeme je bilo do 20h sada je do 19h. U narednoj sedmici biće dozvoljeno odvijanje nastave za učenike od 1. do 4. razreda. OŠ, kao i maturantima srednjih škola, u Brčko distriktu BiH nema online nastave. U narednih 7 dana ostaje naredba da je policijski čas od 22h do 5h i dalje na snazi”, kazao je Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

U većem dijelu BiH na snazi je period stabilizacije. Nadležni ističu da će kratko trajati ukoliko svaki pojedinac ne pokaže stabilnost i ozbiljnost u odgovornom ponašanju. U suprotnom, mjere su samo šminka koja će privremeno prikriti činjenicu da će sve ovo trajati mnogo duže nego što želimo.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE