GTX je zamišljena moderna verzija prvog Volkswagenovog Golfa GTI

GTX je zamišljena moderna verzija prvog Volkswagenovog Golfa GTI

Golf GTI je automobil koji je definisao kompaniju Volkswagan, a sada je prva generacija zamišljena u modernom obliku.

Golf GTI nije ni najbrži, ni najjeftiniji snažni hatchback, ali je definitivno ikona u svijetu automobila. Kompanija Volkswagen odlučno korača ka elektrifikaciji, a tim povodom su nastali i renderi kojima je zamišljena moderna verzija Golfa GTI.

ID program košta Volkswagen milijarde dolara, a automobil nazvan GTX, koji je oživljen zahvaljujući renderima, predstavlja spoj nostalgije i budućnosti.

Uspjeh Golfa GTI je na neki način iznenadio Volkswagen jer je prije svega bio namijenjen njemačkom tržištu, no ovaj model je oduševio entuzijaste širom svijeta pa tako i u Americi.

U Americi zvanično nije bilo Golfa GTI prve generacije, nego se pojavio s nazivom Rabbit GTI.

Sada je umjetnik wb.artist20 zamislio modernu verziju koja “podsjeća na sve ono što je pogrešno u vezi s novom generacijom”. Na renderima je automobil s “kutijastom” karoserijom, okruglim prednjim svjetlima te širokim body kitom koji je vjerovatno podsjetnik na Golf Rallye.

Ideja o modernoj verziji Golfa GTI prve generacije nije nešto novo, jer su prije nekoliko godina njemački mediji pisali o Golfu Light koji je trabao biti moderan automobil retro dizajna. Nažalost, to se nije realiziralo, a teško je vjerovati i da ćemo nekada u budućnosti vidjeti taj model.

Nekoliko evropskih proizvođaća je već otkazalo snažne hatchbacknmodele, a to će vjerovatno učiniti i Volkswagen za pet godina. Također, to objašnjava zašto se u njemačkoj kompaniji nisu potrudili da naprave novi 2,0-litarski TSI motor.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE