Ombdusmeni za ljudska prava: Veliki broj građana nema priliku da ostvari pravo na rad

Ombdusmeni za ljudska prava: Veliki broj građana nema priliku da ostvari pravo na rad

Ombudsmeni za ljudska prava BiH čestitali su svim građanima u BiH 1. maj – Međunarodni praznik rada i poželjeli da taj dan provedu u zdravlju i dobrom raspoloženju budući da ga drugu godinu zaredom obilježavaju u specifičnim okolnostima izazvanim koronavirusom.

Ombudsmeni su ukazali da pandemija, iako je zdravstveni problem, u isto vrijeme ima ogroman uticaj na ekonomsku sferu, tržište rada i kapitala, te se u velikoj mjeri odrazila na kvalitet života građana BiH.

Iz Institucije ombudsmena su naveli da su se građani u prethodnoj godini najčešće žalili ovoj instituciji na nepravilnosti u vezi s provođenjem konkursnih procedura, probleme u vezi s neredovnim uplaćivanjem doprinosa, nezakonito otkazivanje ugovora o radu, nezakonitosti u regulisanju prava radi otkaza ugovora o radu, te dugotrajna vođenja stečajnih postupaka.

– I danas veliki broj građana BiH nema priliku da ostvari jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad, što je i povod da ombudsmeni i dalje prate ostvarivanje prava građana u ovoj oblasti – istakli su ombudsmani Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić.

Oni su napomenuli da je u godini pandemije broj otpuštenih radnika, naročito iz privatnog sektora, i dalje nepoznat javnosti, dok su oni koji obavljaju radne zadatke na poslu na različite načine izloženi infekciji, a da su neki od tih posljedica, nažalost, i stradali.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE