Miovčić: Apel građanima da se pridržavaju mjera i za praznike

Miovčić: Apel građanima da se pridržavaju mjera i za praznike

O epidemiološkoj situaciji u Istočnom Sarajevu i toj regiji i kapacitetima bolnice Srbija, u Federaciji danas smo razgovarali sa rukovoditeljem Regionalnog centra Istočno Sarajevo, Vladom Miovčićem. 

Kaže da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

“Određenim mjerama se pokušava ta situacija popraviti, u smislu da su ograničena javna okupljanja na 30 osoba, privatna okupljanja na 10 osoba. Obavezno je nošenje maske u zatvorenom prostoru, na otvorenom se preporučuje nošenje maske ako se ne može držati distanca. I dalje imamo ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata na 22 časa. Imamo i zabranu rada bazena, wellnes i spa centara, bioskopa. I poslovni subjekti ko što su tržni centri, tržnice, moraju provoditi sva uputstva. Na nivou RS-a postoji stručno-operativni tim koji svakodnevno zasjeda, analizira epidemiolpšku situaciju. I lokalni štabovi to rade i mogu donositi restriktivnije mjere od navedenih, ako se pogorša epidemiološka situacija na njihovom području. Možemo reći da je ta epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali da je nešto bolja nego prethodna dva mjeseca.”

Miovčić je apelovao na građane da tijekom predstojećih praznika izbjegnu grupisanja, da se praznici proslave u najužem krugu srodnika kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije. 

“Moramo naglasiti da je ipak virus još uvijek prisutan u zajednici i da je trasmisija rasprostranjena.”

O situaciji u covid odjelu bolnice Srbija kaže: “Kliničke slike u odnosu na prethodni period, u posljednja dva mjeseca su zaista dosta teže na području Istočnog Sarajeva. Dosta je teža borba za svaki život. Što se tiče kapaciteta covid odjeljenja bolnice Srbij, mi smo sa pojavom prvog slučaja u RS-u odmah napravili planove u skladu sa preporukama Instituta i Ministarstva zdravlja RS-a i oni su išli sa bolničkim kapacitetima od 20 do 120. Nismo se nadali da će to da se ostvari, ali nažalost imali smo popunjene kapacitete. Čad smo u jednom periodu u martu došli u situaciju da ti kapaciteti neće biti dovoljni ako dođe do novog prijema pacijenata i da ćemo morati čitavu bolnicu pretvoriti u covid bolnicu. Srećom taj scenario se nije ostvario. Samom pojavom informacije da se pojavio novi virus mi smo se pripremali u pogledu nabavke opreme, a i Republički štab svo ovo vrijeme donira opremu. Možemo reći da imamo dovoljno i lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava i respiratora i svega, s obzirom na broj stanovnika koji pokriva naša regija.”

Navodi da imaju i dovoljno zdravstvenih radnika.

“U martu i novembru smo imali problema kada je veći broj zdravstvenih radnika bio pozitivan i možda je zbog toga u našoj regiji malo i kasnila vakcinacija, odnosno trebovanje vakcina od nivoa RS-a. Uspjeli smo to sve nekom preraspodjelom da sustignemo i da vakcinišemo naše zdravstvene radnike. Mi smo zavšrili revakcinaciju zdravtvsenih radnika i korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica. Veliki broj populacije iznad 65 godina je vakcinisan, dobar dio i revakcinisan. Za te potrebe smo do sada povukli 3.064 doze vakcina različitih proizvođača. Sljedeće sedmice nastavljamo vakcinaciju te prioritetne grupe preko 65 godina i nadamo se da počinjemo i druge prioritetne grupe. Što se tiče zdravstvenih radnika možemo reći da je dio njih vakcinisan i u Srbiji, dio je tek prebolovao covid, tako da će u narednom periodu taj broj sigurno biti i veći. Stvarno smo zadovoljni odzivom svih do sad prioritetnih grupa koje smo pozivali na vakcinaciju.”

Pojašnjava da Regionalni centar Istočno Sarajevo pokriva područje grada Istočno Sarajevo, plus opštine Rogatica i Han Pijesak.

“Samo je u mjesecu aprilu 2020. godine došlo do određene preporuke gdje su se primali samo hitni slučajevi. Poslije toga redovno se odvijao operacioni program i pružale su se sve zdravstvene usluge. Imamo stroga priavila, najave, testiranja brzim testom koji je obezbijeđen od strane Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta, tako da postoje određene procedure, ali su se zdravstvene usluge pružale tokom cijelog vremena trajanja pandemije.”

Na pitanje kakva je saradnja sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Miovčić odgovara: “Možemo reći da je saradnja zaista odlična. Imamo problem koji trenutno pokušavamo zajedno da riješimo a to je da je u RS-u testiranje na koronu mogu vršiti samo javne zdravstvene ustanove, a u FBiH mogu i privatne laboratorije. To građani Istočnog Sarajeva koriste, ali mi nemamo podatke pojedinih laboratorija kada su ti građani pozitivini. To nam je zaista veliki problem.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE