Prepoznavanje pravog prijatelja

Prepoznavanje pravog prijatelja

U svim je životnim razdobljima važno imati prijatelja. Naše društveno okruženje utječe na nas i smjerove kojima se krećemo. Ukoliko je riječ o pozitivnom okruženju veća je vjerojatnost da ćemo kroz život ići obogaćeni pozitivnim iskustvima i izgraditi sebe kao pozitivnu osobu.

Roditelje ne možemo birati dok su prijatelji isključivo naš izbor. Svojim izborom puno govorimo i o sebi samima i vrlo je vjerojatno da ćemo imati prijatelje slične nama.

U doba adolescencije skloni smo sklapati ‘prijateljstva’ bez čvrstih temelja važnih za opstanak prijateljstva – bliskosti, povjerenja, razumijevanja, prihvaćanja i dr. Umjesto toga zbližavamo se i družimo s osobama s kojima nas vežu površne stvari – moda, izlasci, nekakav interes, želja za uklapanjem u sredinu i sl. Takva prijateljstva bolje bi bilo zvati poznanstvima, ali ako jednog adolescenta pitate za mišljenje on/ona će zasigurno reći da su to pravi ‘frendovi’.

Kakav bi trebao biti pravi prijatelj?

Za početak, to je osoba uz koju se osjećate dobro. Uz pravog prijatelja nemaš potrebu glumatati i biti nešto što nisi. Osjećaš da si prihvaćen baš takav kakav jesi.
Prijatelj zna slušati i zainteresiran je za tebe i tvoj život. Neće te neprestano prekidati kako bi ubacio neku svoju misao ili prebacio razgovor na sebe. Onaj koji želi pričati samo o sebi i zapostavlja drugoga nije pravi prijatelj.

Prijatelj će te ohrabrivati u tvojim nastojanjima, ponuditi konstruktivne savjete i nadahnjivati da budeš bolji i da vjeruješ u sebe. Oni koji nas vječito obeshrabruju pokazuju nam da ne vjeruju u nas i naše snage i sposobnosti.

Prijatelj se veseli s tobom zbog tvojih uspjeha. Među pravim prijateljima nema mjesta zloći.

To ne znači da će ti uvijek povlađivati. Ukoliko je potrebno suočit će te s nekim neprimjerenim postupkom i to je u redu sve dok je kritika konstruktivna i iskrena.

Pravi prijatelj je onaj u kojeg imaš povjerenje. Među prijateljima nema mjesta ogovaranju, odavanju zajedničkih tajni, izigravanju povjerenja.

Isto tako, među prijateljima nema mjesta omalovažavanju i podcjenjivanju, nema mjesta grubim riječima i vrijeđanju. Prijatelji se prihvaćaju takvim kakvi jesu što ne znači da se u svemu moraju slagati. Naprotiv, poželjno je biti okružen ljudima s kojima se ne slažete apsolutno u svemu, s kojima možete izmjenjivati mišljenja, od koji možete učiti, otvarati nove perspektive… Sve dok jedno drugo poštuju, različito mišljenje ne mora biti prepreka prijateljstvu.

U društvu s pravim prijateljem osjećate se ravnopravno. Nema mjesta ‘gledanju s visoka’ ili obratno ‘gledanju prema gore’. Prijatelj može biti obrazovaniji, imućniji, ići u bolju školu i sl. i dalje biti prijatelj.

Jezik prijateljstva nisu riječi, nego značenja. Hellen Keller ovako je napisala: „Moji prijatelji ispisali su priču mog života. Na bezbroj načina preokrenuli su moje mane u sjajne prednosti i omogućili mi da koračam smireno i sretno pod sjenkom mog nedostatka.“

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE