U američkom gradu cijelu godinu davali osnovni dohodak od 500 dolara i evo šta su postigli

U američkom gradu cijelu godinu davali osnovni dohodak od 500 dolara i evo šta su postigli

U kalifornijskom gradu Stocktonu su univerzalnim osnovnim dohotkom za više od stotinu građana dobili višestruke koristi.

Mjesečni dohodak u iznosu od 500 dolara osiguran je za 125 osoba. Nisu bili uslovljeni time da moraju raditi da bi dobili dohodak. Tokom godinu dana je analizirano koje su posljedice ovakvog davanja novca.

U tom periodu uspjeli su podstaknuti rast zaposlenosti na puno radno vrijeme za 12 posto. Pojedini su podstaknuti da rade duže.

Uočeno je da su oni koji su dobijali dohodak bili manje anksiozni i depresivni. Uspjeli su kvalitetnije provoditi vrijeme s djecom, a neki su novac iskoristili da bi platili zdravstvenu njegu članovima porodice. Bilo je i onih koji su novac potrošili na dodatno obrazovanje i unapređenje socijalnih vještina.

Univerzalni osnovni dohodak je osiguran projektom “Demonstracija ekonomskog osnaživanja u Stocktonu” (Stockton Economic Empowerment Demonstration). Cilj je bio pokazati da je siromaštvo prije svega posljedica nedostatka novca, a ne posljedica karaktera ljudi. Istraživači, koji su radili na ovom projektu, su ukazali na to da novac daje priliku za određivanje ciljeva, donošenje odluka i prihvatanje rizika.

Ovo nije prva provjera utjecaja univerzalnog osnovnog dohotka. Naime, 2017. Finska je osigurala mjesečni dohodak od 560 eura za 2.000 nezaposlenih osoba. Nakon dvije godine je uočeno da su se osjećali sretnije, da su bili zdraviji i da su imali više samopouzdanja.

S obzirom na ovakva iskustva, vlasti pojedinih država su osigurale prihode za najsiromašnije stanovnike tokom pandemije koronavirusa, a među njima su bile i Sjedinjene Američke Države. Kritičari univerzalnog osnovnog dohotka smatraju da on previše košta, posebno ako se kontinuirano dugo isplaćuje, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE