OSTAĆEMO BEZ ČOKOLADE: Ebola zatvorila granice proizvođačima kakaoa!

OSTAĆEMO BEZ ČOKOLADE: Ebola zatvorila granice proizvođačima kakaoa!
Svjetski proizvođači čokolade odlučili su da se bore protiv smrtonosnog virusa da im ne bi propao posao!

Obala slonovače, najveći svjetski proizvođa kakaoa, zatvorila je granice prema ebolom pogođenim Liberiji i Gvineji, zbog čega je berba kakaoa dovedena u pitanje. 

Ebola i čokolada – dvije riječi koje čovjek ne bi očekivao u istoj rečenici. Međutim, epidemija te smrtonosne bolesti prijeti svetskoj proizvodnji čokolade, zbog čega bi uskoro moglo doći i do njene nestašice i poskupljenja. 

U Obali slonovače nema slučajeva ebole, a vlasti žele da tako i ostane. U toj zemlji sa 20 miliona stanovnika u jeku je sezona berbe, a pošto nema sezonskih radnika iz okolnih država, nema dovoljno ni radne snage. To znači da će berba biti loša, a cijena kakaoa – viša. 

Ta zemlja godišnje proizvodi 1.6 miliona tona kakaoa, što je otprilike 1/3 svjetske proizvodnje. Od kakaoa iz Obale slonovače prave se čokoladice M&M i Snikers, na primjer. 

Svjetski fond zrna kakaoa predložio je kompanijama “Nestle”, “Mars” i sličnim – ukupno 113 njih – da doniraju novac za borbe protiv ebole, koja im ugrožava proizvodnju. Prijedlog će i zvanično biti iznijet na godišnjem okupljanju koje se od 15. oktobra održava u Kopenhagenu, piše Politiko. “Transmar grupa” iz Nju Džersija, međunarodni snabdjevač kakaom, objećala je 100.000 dolara donacije, dok je “Mars” obećao donaciju i pozdravio tu inicijativu.

cafe.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE