Bivši logoraši traže da FBiH konačno prizna njihov „životni zalog“

Bivši logoraši traže da FBiH konačno prizna njihov „životni zalog“

Ujedinjene Nacije (UN) su konvenciju protiv torture donijele na snagu 26. juna 1987. godine, i od tada cijeli svijet ovaj dan obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture, saopćili su iz Savez logoraša u Bosni i Hercegovini .

Ova konvencija, donesena neposredno pred dešavanja na širem području naše balkanske regije ima poseban značaj, obzirom da će samo 3 godine poslije, na prostorima nekadašnje SFRJ, doći do nesretnih dešavanja, a posljedično za tim, i agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu sa sobom je donijela patnju za sve narode na području naše države, neke u većem, neke u manjem statističkom broju, ali sigurno životno ozbiljne posljedice različitih oblika torture koje su državljani BiH proživljavali na cijeloj teritoriji, i koje i do današnjeg dana osjećaju. Te i takve posljedice, najdirektniji su doprinos ovih kategorija stanovništva, u odbrani jedine nam i najdraže domovine Bosne i Hercegovine.

Nisu postignuti ciljevi

-Savez logoraša u Bosni i Hercegovini (SL u BiH), kao krovna organizacija logoraša, svakodnevno radi na zaštiti žrtava torture: pravnoj, socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj i dr. sferama, nekada sa većim, a nekada sa manjim uspjehom. Tokom godina rada Savez, je postigao mnoge značajne rezultate, ali ipak u nekim posebno značajnim sferama, dobrim dijelom i zbog nepostojanja sluha i senzibiliteta državnih organa, nije uspio postići ciljeve. Jedan od glavnih zadataka, na koje smo tokom prethodne, a pogotovo ove 2021.godine, nakon konačnih presuda Rezidulanog mehanizma MKS u Hagu, dali akcenat i svakodnevno radimo na tome, jeste i donošenje Zakona o pravima žrtava torture Federacije BiH, a nakon što je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS-a, stupio na snagu 2019.godine – navodi predsjednik Sveza  Seid Omerović.

Potreban Zakon o pravima žrtava torture

Kako je saopćeno “smatramo, i to posebno naglašavamo u svim našim istupima, da je zaista krajnji moment da napokon i Federacija BiH, prizna „životni zalog“ koji su logoraši sa područja cijele Bosne i Hercegovine, uložili u našu zajedničku državu Bosnu i Hercegovinu, i sigurni smo da ćemo napokon to ove godine, ako Bog da i uspjeti”.

-Savez logoraša u BiH ove godine, će 26.juni-Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježiti odlaskom i prisustvom 17.kolektivnoj sahrani žrtava torture u Vlasenici, koje evo niti do današnjeg dana nisu našle svoj mir. Naš ultimativni, ali i zadatak svih političkih vođa u Bosni i Hercegovini je da svim žrtvama torture u BiH, napokon isporuče minimum zahvalnosti za ono što su uložili u zajedničku državu, a taj minimum je Zakon o pravima žrtava torture – piše u saopćenju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE