Suncokretovo i biljno ulje su najopasnija za prženje

Suncokretovo i biljno ulje su najopasnija za prženje

Većina ljudi kupuje jedna te ista ulja, i to uglavnom suncokretovo i biljno. A zagrijavanjem ovih dvaju ulja te sojina i kukuruznog stvaraju se štetni spojevi, koji kroz hranu završavaju u tijelu i tamo čine štetu, upozorava dr. Oz. 

Zato izbjegavajte pripremati hranu s ovim uljima. Najzdravija ulja bogata su mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje održavaju normalne razine kolesterola, objašnjava dr. Oz. 

Primjerice, za salatne preljeve, povrće kuhano na pari ili ribu isprobajte orahovo, sezamovo ili ulje lana. Kupite ih u malim količinama i držite u hladnjaku kako bi dulje trajali. Orahovo ulje najbolje je unositi sirovo jer je bogato alfa-linolenskom kiselinom, koja je dobra za kardiovaskularno zdravlje. Salatnim preljevima dat će lijep orašast okus, a možete njime politi i mahune i prokulice kuhane na pari, premazati ribu s roštilja prije posluživanja ili ga dodati tjestenini sa začinima. 

Sezamovo ulje bogato je mono i polinezasićenim kiselinama koje su dobre za srce, a sadrži i linolensku kiselinu, koja smanjuje loš kolesterol. Obično se koristi u salatnim preljevima, marinadama, na ribi, škampima i piletini. Može se zagrijati na veću temperaturu.  

Sljedeći put kad potrošite bocu biljnog ulja, zamijenite ga maslinovim, kokosovim, kikirikijevim ili uljem kanole, preporučuje slavni doktor. Kupite ih u većim pakiranjima i čuvajte na tamnome i hladnome mjestu. Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim kiselinama koje snizuju loš, a povećavaju dobar kolesterol. Već dvije žlice ulja na dan prepolovljuju rizik od srčanih bolesti, pokazala je španjolska studija. Koristite ga u marinadama za ribu, perad i nemasno meso, u salatnim preljevima ili pirjanim jelima. Pirjajte na njemu uvijek na srednjoj vatri jer se počne dimiti na jakoj, savjetuje dr. Oz i dodaje da je još zdravije eksta djevičansko maslinovo ulje.

Zdravo kikirikijevo ulje idealno je za marinade i pirjanja

Ulje kikirikija bogato je vitaminom E i mononezasićenim kiselinama. Bogato je i fitosterolima, spojevima koji održavaju zdravu razinu kolesterola blokirajući njegovu apsorpciju u tankom crijevu. Može se grijati na visokim temperaturama, pa je idealno za marinade i pirjanja. 

Ulje lana koristi se sirovo i čuva u hladnjaku

Ulje lana bogato je zdravim omega-3, 6 i 9 masnim kiselinama, a dobro je za zdravlje srca, raspoloženje i pamćenje. Ima jak orašast okus, no vrlo je osjetljivo pa ga čuvajte u malim količinama u hladnjaku i koristite sirovo. Dobro je u salatnim preljevima, na zobenoj kaši, a možete ga dodati i u smoothie te salati sa žitaricama.

24sata/cazin.net

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE