Američki zvaničnik Matthew Palmer stiže u Bosnu i Hercegovinu

Američki zvaničnik Matthew Palmer stiže u Bosnu i Hercegovinu

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer u subotu će doći u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba.

Američki zvaničnik dolazi u službenu posjetu i sastat će se sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Da će neko od američkih zvaničnika doći u Sarajevo i zbog potencijalnih izmjena Izbornog zakona BiH nagovijestio je jučer lider HDZ-a Dragan Čović. On je kazao da će u narednim danima u BiH stići zvaničnici evropske i američke administracije s kojim će se razgovarati o narednim koracima ka reformi Izbornog zakona.

“Naravno da očekujem. Pa ne bi ljudi dolazili iz cijelog svijeta da sjede s nama, da mi ne vjerujemo da ćemo to završiti”, odgovorio je na pitanje da li očekuje da će dogovor biti finaliziran.

“U subotu, nedjelju i ponedjeljak smo s najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, koji će doći u BiH da završimo taj posao”, dodao je.

Matthew Palmer je u martu telefonski razgovarao s Bakirom Izetbegovićem i iskazao podršku SAD-a postepenoj značajnoj izmjeni izbornog sistema, koja mora uključivati djelimičnu izmjenu Ustava da bi se implementirala presuda Evropskog suda za ljudska prava te izmjenama Izbornog zakona neophodnim za integritet izbornog procesa i implementaciju presuda Ustavnog suda.

U istom periodu je razgovarao i s Miloradom Dodikom (SNSD) i to u vrijeme kada se održavala sjednica NSRS-a na kojoj se raspravljalo o ulozi visokog predstavnika, dok je tog dana (10. mart) pozvao i Dragana Čovića (HDZ).

Objavljeno je da je Palmer pozvao Čovića na ograničenu ustavnu reformu radi provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, izmjene Izbornog zakona radi integriteta institucije i implementacije presuda Ustavnog suda.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE