Sarajevska policija godinama bez novih uniformi jer FBiH nije mijenjala uredbu od 2010?!

Sarajevska policija godinama bez novih uniformi jer FBiH nije mijenjala uredbu od 2010?!

Uprava policije Kantona Sarajevo nije u mogućnosti nabavljati nove uniforme sarajevskim policajcima, a posljednji put to je uradila 2013. godine, kada je na osnovu donesenog Pravilnika o posebnoj uniformi izvršila nabavku posebnih uniformi.

Naveo je to komesar Policije KS Nusret Selimović u odgovoru na zastupničku inicijativu zastupnice Jasmine Biščević-Tokić. O čemu se radi?

Kako ističe Selimović, MUP KS ne može provoditi postupke javnih nabavki uniformi jer Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi na federalnom nivou nije mijenjana od 2010.

– Uprava policije MUP-a KS od FMUP-a je upoznata da će izrada Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi potrajati i da kantoni ne mijenjaju svoje planove nabavki novih uniformi. Međutim, imajući u vidu odredbu 20. člana pomenutog pravilnika ističemo da je nabavka novih uniformi za policijske službenike Uprave policije uslovljena donešenjem nove Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi – istaknuo je Selimović.

Inače, FUP je u aprilu inicirala izmjene Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi s obrazloženjem da postojeća Uredba o donesena tek 2010. godine, te da su zbog potreba policajaca trebaju, kako su naveli, hitno poduzeti aktivnosti po ovom pitanju.

Kada je, pak, riječ o Pravilniku donesenom 2013. u KS, BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme kojeg čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka, još prije nekoliko godina je najavio podnošenje tužbi zbog kršenja Ustava i zakona.

Kako su obrazložili, MUP KS je umjesto samo nekih, specijaliziranih, pravilnikom propisao izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi.

Aktuelni policijski komesar Nusret Selimović u 2019. godine nije želio potpisati Ugovor o nabavci novih 1.300 uniformi, a tu odluku je bio potpisao tadašnji vršilac dužnosti policijskog komesara Milorad Bašić. Selimović je obraćajući se tada članovima Nezavisnog odbora istakao da ta uniforma nije u skladu sa Federalnom uredbom i da ne ispunjava uslove iz Pravilnika o uniformama, te da ne namjerava potpisati ugovor sa izabranim ponuđačem KM Trade.

Također, naglasio je tada kako očekuje da će priča o nabavkama uniformi dobiti svoj sudski epilog.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE