NADVJEŠTAČENJA DONIJELA POZITIVNO MIŠLJENJE: Strah od podzemnih voda i klizišta u blizini zeničke zaobilaznice

NADVJEŠTAČENJA DONIJELA POZITIVNO MIŠLJENJE: Strah od podzemnih voda i klizišta u blizini zeničke zaobilaznice

Krajem ove sedmice, ako je vjerovati navodima iz Autocesta FBiH, trebale bi biti pribavljene sve potrebne dozvole za promet na dijelu autoputa zvanom „zenička obilaznica“. Kao ni prije osam mjeseci, kada je promet bio omogućen tek nekoliko dana, nema razloga za svečano otvaranje. Proteklo je šest godina rada za 11 kilometara autoputa, a umjesto planiranih 140 miliona potrošeno je 225 miliona eura, odnosno 450 miliona maraka.

Nije dovoljno sve samo pripisati teškom terenu za radove, postoji i odgovornost za propuste u pripremnim radnjama o kojoj niko ne zbori.

“Više puta je potvrđeno da ti projekti nisu postavljeni na adekvatnu geološku osnovu, što je stvaralo probleme i usporavalo gradnju”, priznao je svojevremeno bivši direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić. 

Naravno, sada bi svi da bude po sistemu“zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti”, no posljedice po pojedine okolne objekte zvamičnim okončanjem radova na zeničkoj obilaznici nisu uklonjene.

Iskazano (samo)zadovoljstvo nadležnih iz Autocesta FBiH ne dijele i mještani naselja smještenih nadomak, tačnije ispod dionice. Prve kiše poplavile su kuće i dvorišta sela Hece, za što su mještani okrivili loš odvodni sistem autoputa.

Uporedo, stanovnici naselja Dujmovići, njih desetak, pripremaju tužbu, tvrdeći da je neadekvatan sistem odvoda podzemnih voda  uzrok oštećenja na njihovim kućama i pomoćnim objektima.

“Ovdje je bilo 10 do 12 bunara i izvora, bilo je i malo jezerce. Umjesto da su postavili cijevi kako bi proveli podzemne vode ispod sela  oni su sve zatrpali i tako stvorili potencijalno aktivno klizište. Prve posljedice već su vidljive na nekim objektima i zemljištu oko kuća. Nama preostaje da čekamo dan velikih kiša kada će klizište moguće biti aktivirano” , navode ovdašnji mještani Safet Mujaković, Viktor Dujmović i Ahmet Begović.

ispod stubova manja1

Pokazujući oštećenja te vidljiva pomjeranja tla, oni ne spore da je prije nekoliko decenija ovdje postojalo klizište koje je u “Titino vrijeme” sanirano, a da se tokom i nakon radova na autoputu sve ponovo vratilo.

sve

„Pogledajte ovu kuću. Vlasnik je svojevremeno ugradio dvostruku količinu armature i betona u odnosu na projektovano, hvalio se kako mu je kuća otporna na najjače potrese. Kada je vido prvu pukotinu nakon radova na autoputu, nije mu bilo dobro“,  kazuju Žurnalovi  sagovornici.

Iako je vještak oštećenja pripisao nestručnoj gradnji kuća i pomoćnih objekata, ipak je preporučio konstantan nadzor “kako ne bi nastupile posljedice većih razmjera”.

vjestak c

Na nekoliko lokacija su postavljeni piezometri (uređaji koji mjere pritisak podzemne vode u određenoj tački) i to je sve.

Stanovnici Dujmovića koji su pokrenuli tužbe svjesni su da imaju pravno i finansijski moćnijeg protivnika, koji će teško priznati svoje eventualne greške.

obilaaznica ZE1

Žurnal je već pisao o radu komisije koja je trebala dati stručno mišljenje o kvalitetu izvedenih radova na tri dionice zeničke obilaznice. Kompromisno je određen tromjesečni rok za uklanjanje nedostataka, prevashodno na vijaduktu iznad naselja Donja Gračanica.

Kako su nedostaci samo djelomično sanirani, navode naši izvori iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, jednostavno su određena svojevrsna “nadvještačenja” koja za rezultat imaju novo, naravno pozitivno mišljenje. Odmah potom, iz Autocesta su najavili skoro otvaranje dionice za saobraćaj.

Da li su zamjenili cijevi za odovod, koje su na nekim mjestima bile profila onih koje se koriste za kuhinjske instalacije, ostaće nepoznanica.

Stotine miliona maraka više manje (ne)namjenskih potrošenih, kvaliteta radova ili saniranje propusta, ne remete ovdašnje vlastodršce, njihove kadrove i odabrane “stručne” firme. Oni razmišljaju o novoj dionici i novim tenderima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE