ZENICA: Potpisani ugovori za dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava vrijedni 125.000 KM

ZENICA: Potpisani ugovori za dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava vrijedni 125.000 KM

U Gradskoj upravi Zenice potpisani su ugovori sa aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu mjere koja se odnosi na Podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica –  START UP”. 

Podsticajem je predviđeno sufinansiranje pokretanja malih biznisa, društva sa ograničenom odgovornošću, obrt-a i srodnih djelatnosti koji su pokrenuli registraciju nakon 01.01.2021. godine. 

Grad Zenica je za realizaciju ove mjere osigurao sredstva u iznosu od 99.522,87 KM. 

Maksimalan iznos podsticaja je 3.000 KM za osnivanje obrta odnosno 5.000 KM za osnivanje privrednog društva. 

Sredstva po osnovu ove mjere dobit će 30 aplikanata. 

U protekle četiri i po godine smo pokrenuli mnoge aktivnosti kako bi ohrabrili naše sugrađane da se odvaže i pokrenu vlastite biznise. Bosna i Hercegovina se davno opredijelila za sistem tržišne ekonomije. Ponovit ću da se Zenica oslanjala na tri, četiri velika industrijska društva u kojima je bila zaposlena većina stanovništva i nije bilo poduzetničkog duha. Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom putem različitih alata nastoji podržati mlade ljude da realizuju svoje poslovne ideje“, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. 

Gradonačelnik je dodao da je ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora 125.000 KM. 

Ugovori su potpisani i sa odabranim korisnicima po Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za refundaciju troškova obaveza doprinosa za obrte u poljoprivredi, kao i sa odabranim korisnicima po Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za dodjelu podsticajnih sredstava za proširenje proizvodnje u oblasti poljoprivrede. 

Podržali smo 30 startupa od toga 22 obrta i osam privrednih društava. Osim ove mjere, upriličeno je i potpisivanje ugovora po osnovu Programa mjera za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje. Potpisani su ugovori sa sedam poljoprivrednih proizvođača koji imaju registrovane obrte za dodjelu podsticajnih sredstava za proširenje proizvodnje u oblasti poljoprivrede, dok su za dva obrta potpisani ugovori za refundaciju troškova obaveza doprinosa za obrte u poljoprivredi“, kazala je Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE