Najpoznatiji afganistanski pisac Haled Hoseini: Moj narod ovo ne zaslužuje

Najpoznatiji afganistanski pisac Haled Hoseini: Moj narod ovo ne zaslužuje

Haled Hoseini (Khaled Hosseini), američko-afganistanski autor i jedan od danas najčitanijih i najuticajnijih autora u svijetu, posljednjih nekoliko dana aktivno na svom Twitter nalogu komentariše dešavanja u Afganistanu.

Autor knjiga “Hiljadu sjanih sunaca”, “I planine su odjekivale”, “Lovac na zmajeve” posljednjih je dana napisao “narod Afganistana ovo ne zaslužuje”, “Predsjednik Biden je propustio odgovoriti na ključna pitanja”.

– Sa velikom tugom sam posmatrao razvoj događaja u Afganistanu. Duboko sam razočaran i ozbiljno zabrinut za državu. Posljednjih dvadeset godina bilo je izazovno, ali mukotrpan napredak sada je ugrožen. SAD i međunarodna zajednica općenito moraju poduzeti korake kako bi spriječili humanitarnu krizu u Afganistanu. Moraju izvršiti pritisak na Talibane da poštuju osnovna ljudska prava Afganistanaca, posebno žena i djevojaka, te da se suzdrže od upotrebe nasilja nad afganistanskim građanima – rekao je Hoseini za N1.

Za svjetske medije je ovih dana kazao kako je za njega šokantno gledati šta se dešava njegovoj zemlji i njegovom gradu Kabulu u kojem je odrastao, išao u školu, imao prijatelje i za koji je duboko vezan iako ne živi u njemu već duže vrijeme.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE