EU revidira “sigurnu listu” zemalja, evo koga bi mogli ukloniti

EU revidira “sigurnu listu” zemalja, evo koga bi mogli ukloniti

Evropska unija namjerava ponovo da nametne ograničenja za putnike iz Sjedinjenih Država kao odgovor na porast broja slučajeva COVID-19 i politički spor oko reciprociteta, piše Radio Slobodna Evropa.

Očekuje se da će EU 30. avgusta objaviti skidanje Sjedinjenih Država sa “sigurne liste” zemalja čiji građani mogu putovati u blok bez dodatnih ograničenja, poput karantina i zahtjeva za testiranje, rekle su diplomate za agenciju Reuters.

Ostale zemlje koje bi se mogle ukloniti s popisa su Kosovo, Izrael, Crna Gora, Libanon i Sjeverna Makedonija.

Smjernice iz Brisela su na nivou preporuke i države članice su slobodne da odluče pod kojim uslovima stranci mogu ulaziti u zemlje. Dok se mnoge države EU-a pridržavaju preporuka, druge postavljaju vlastite politike, poput dokaza o potpunom vakcinisanju ili oporavku od infekcije.

Većina zemalja EU otvorila je svoje granice Amerikancima u junu, nadajući se da će razorena turistička industrija tako dobiti poticaj.

Od početka ljeta vrlo zarazna varijanta delta dovela je do porasta slučajeva u Sjedinjenim Državama. Još jedno pitanje koje stoji iza moguće odluke EU je reciprocitet. Naime, Sjedinjene Države su uglavnom ostale zatvorene za Evropljane unatoč pritiscima zvaničnika EU za relaksiraniji prelazak granica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE