Jača kosti, snižava kolesterol, bombastičan je izvor vitamina

Jača kosti, snižava kolesterol, bombastičan je izvor vitamina

Postotak antioksidansa u njima razlikuje se ovisno o vrsti i mjestu na kojemu šljiva raste. Suhe šljive također su vrlo zdrave, a poznate su po svom laksativnom djelovanju, bogatstvu antioksidansa i velikoj količini vitamina i minerala.

Prema posljednjim istraživanja, šljiva je proglašena novim supervoćem. Njezina je moć u tome što snižava “loš” kolesterol, jača kosti, smanjuje mogućnost pojave raka debeloga crijeva, a njezine su blagodati za ljudsko zdravlje i daleko većih razmjera. Može se stoga reći da je svojevrsnu rudnik zdravlja, ali i okusa. Slatka, sočna i mirisna izvrsna je u prirodnom obliku, ali i kao pekmez ili dodatak kolačima.

Ipak, stručnjaci savjetuju da je treba jesti umjereno zbog količine sorbitola i difenil-izatina, supstanci koje su poznate po svojim laksativnim svojstvima. Šljiva je, bez obzira na vrstu, izrazito niskokalorična, a preporučuje se zbog njezinih nutritivnih vrijednosti: vitamina C (5 do 8 mg na 100 g , ovisno o vrsti), magnezija, željeza i kalcija, a posebno je treba uzimati zbog velike količine kalija (240 mg na 100 g). Šljiva nam daje i vlakna u velikim količinama (2 g na 100 g). Ako ste alergični, izbjegavajte je ili se posavjetujte sa svojim liječnikom. Na oprezi trebaju biti i oni koji su osjetljivi na salicilnu kiselinu jer je šljiva također sadrži.

Na svijetu postoji više od 2 000 vrsta šljiva koje se razlikuju i okusom, oblikom i bojom pa tako postoje i crne, crvene, blijedo-ljubičaste, žute šljive. Postotak antioksidansa u njima razlikuje se ovisno o vrsti i mjestu na kojemu šljiva raste. Suhe šljive također su vrlo zdrave, a poznate su po svom laksativnom djelovanju, bogatstvu antioksidansa i velikoj količini vitamina i minerala.

Protiv kolesterola i za čvrste kosti

Jedete li dvanaest šljiva dnevno kroz osam tjedana smanjuje se kolesterol – LDL (kolesterol) kod osoba koje su već imale hiperkolesterolemiju. S istim ciljem su se ciljem radila i ispitivanja za sveukupni kolesterol, no nije se došlo do nekih značajnijih rezultata.

Nedavna studija provedena na životinjama pokazala je da konzumacija suhih šljiva povećava antioksidacijski kapacitet organizma i smanjuje neke čimbenike rizika raka debeloga crijeva. Osim toga, ekstrakti šljiva pomogli su da se smanji razvijanje i inhibira proliferacija raznih kancerogenih stanica in vitro.

Konzumacijom suhih šljiva utječe se i na smanjenje gustoće kostiju (koja je između ostalog uzrokovana i zbog manjka hormona) kod životinja. Konzumacija suhih šljiva mogla bi imati i učinkovito djelovanje i na zdravlje kostiju kod žena u menopauzi. Prema jednom istraživanju 100 grama suhih šljiva (što je po prilici 12 suhih šljiva) kroz tri mjeseca znatno povećavaju markere u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.

Suhe šljive su i sjajan laksativ. Pune su biljnih vlakna koja se mogu pokazati vrlo učinkovitima u tretmanu konstipacije. U šljivi su najznačajnije hranjive tvari željezo, vitamin B6, magnezij, kalij, mangan, bakar, vitamin B2, vitamin B3 i vitamin K.

Kako javlja Daily Mail, mnoštvo dobrih sastojaka kao što su antioksidansi pronađeno je u šljivi koja je zbog toga proglašena novim supervoćem. K svemu, šljive u sebi nemaju nimalo masti, a najviše se antioksidansa nalazi u njihovoj kori pa ih se ne preporučuje guliti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE