Slijedi nova runda pregovora Vukanovića i opozicije

Slijedi nova runda pregovora Vukanovića i opozicije

Kotao u kojem se već tri godine zajedno kuvaju opozicione stranke i poslanik Nebojša Vukanović konačno je provrio. Opozicioni prvaci su ponovo sastančili bez Vukanovića, što je “nenavođenu hercegovačku raketu” itekako rasrdilo i koja im je poručila da tako dalje neće moći, jer on nije 13. prase, baš kao što oni nisu krmača bez koje to prase ne može.

Različite koncepcije

Na sastanku koji je prije nekoliko dana održan u Banjoj Luci učestvovali su Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS). Opozicija se hitno sastala nakon što je, kako su rekli, srpski član Predsjedništva BiH najavio raspakivanje Daytona i novi politički dogovor za BiH. Na sastanak ponovo nije pozvan Vukanović koji je, van svake sumnje, najgrlatiji opozicionar u Srpskoj.

To je bio sastanak predsjednika stranaka i zato nismo zvali Vukanovića, kaže Šarović

– Ovo je bio sastanak predsjednika političkih stranaka. Tako je najavljeno, tako je i dogovoreno. Svakako da je Vukanović dio našeg tima i da ćemo razgovarati i dogovarati se i s njim, kada budu organizovani “prošireni” sastanci. Na ovom sastanku nije učestvovao niko osim predsjednika političkih stranaka, istakao je Šarović, nakon “problematičnog” sastanka.

Vukanović, sa druge strane, kaže kako je već duži period jasno da postoje razmimoilaženja u koncepciji, jer su, kako kaže, on i saradnici zagovornici beskompromisne borbe sa režimom, bez ikakvog kontakta i saradnje sa bilo kim iz vrha režima i uz insistiranje na istinskim i korjenitim promjenama sistema.

– Neka narod odluči koji koncept treba da dobije podršku. Ko sa đavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju. Svakim sastankom sa Dodikom opozicija gubi. Takođe, ljudi koji su bili donedavno dio režima ne mogu biti lideri opozicije. Uvijek sam se ponašao kao neka interventna jedinica. Išao sam sa jednog na drugi kraj Srpske, gdje god je trebalo, radio za opštu stvar, ne štedeći sebe niti sam bilo kada nešto tražio i borio se za neku funkciju. U najmanju ruku zaslužio sam, ako ništa drugo, poštovanje, a ne podapinjanje, ignorisanje i tihe opstrukcije, kazao je Vukanović.

Polaganje računa

Povod za svađu je, kako saznajemo, Nenad Nešić, kojeg je Vukanović često kritikovao

Nezvanično saznajemo da je i posljednji put tačka sporenja bio – Nenad Nešić. Vukanović je u nekoliko navrata isticao da opozicija ne može i ne smije da gradi jedinstvo sa čovjekom koji je do juče bio jedna od najvažnijih poluga vlasti, a Nešić preko tih riječi ne želi da pređe. Lider DNS-a je, kako saznajemo, tražio od Šarovića da ne zove Vukanovića na nedavni sastanak.

– Nikad nisam bio sam, ali sam bio svoj i račune polagao narodu. Da je opozicija iskrena i da smo korektni partneri, svi bismo pružili podršku. Čuvali bi mi leđa dok nastavljam da probijam i razaram režim po svim šavovima, kao tenk kojem vlasti ništa ne mogu, istakao je Vukanović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE