Cijene ogrjeva veoma visoke, penzionerima će trebati čak dvije penzije da ga nabave

Cijene ogrjeva veoma visoke, penzionerima će trebati čak dvije penzije da ga nabave
14.01.2021., Bilice - Zbog najavljenih hladnoca na Jadranu pojacana je prodaja drva u Sibensko-kninskoj zupaniji. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iako je tek nastupila jesen, građani koji će se tokom zimskih dana grijati na drva, ugalj ili pelet već uvelike nabavljaju ogrjev. Mnogi su požurili s kupnjom ogrjeva jer će njegova cijena prije početka zimske sezone sigurno porasti. Cijene drva, ugljena i peleta u BiH ne razlikuju se mnogo od prošlogodišnjih.

Ipak, mnogim kućanstvima ovaj izdatak predstavlja veliki udar na kućni proračun, piše Večernji list BiH.

Ostaju vjerni drvima

Jedan od najvećih životnih problema s kojima se penzioneri trenutno susreću upravo je nabava ogrjeva. Uprkos tome što se cijene nisu znatno mijenjale, penzioneri se žale da su one visoke u odnosu na penzije.

– Treba nabaviti 6-7 metara drva ili se dogrijavati strujom. A gdje je zimnica, gdje su lijekovi, hrana i odjeća? Nečega se moramo odreći da bismo kupili veću količinu drva – žali se jedan od penzionera.

Cijena kubnog metra kreće se od 85 KM za oblovinu pa sve do 100 KM za cijepana drva. Cijenu diktira i kvaliteta drva. Uglavnom se iscijepana drva kreću od 90 do 115 KM kod onih koji daju na rate. Za 6-7 kubnih metara iscijepanih drva potrebno je izdvojiti između 600 i 800 KM, što je minimalno dvije penzije.

– Ništa ne može zamijeniti smirujući zvuk pucketanja drva u kaminu i toplo ozračje u dugim hladnim zimskim noćima – kaže jedan Banjalučanin.

Oni koji se bave prodajom drva kažu kako je potražnja ovog ogrjeva na domaćem tržištu na istoj razini već godinama.

– Preporuka kupcima je da drva nabavljaju prije same sezone jer je tada cijena niža. Naš narod kupuje drva uglavnom pred jesen, u augustu, septembru i oktobru. Sada je velika potražnja za drvima – kaže za Večernji list dugogodišnji prodavač drva.

Zbog visokih cijena drva sve veći broj kućanstava prelazi na grijanje na struju.

– Grijemo se na klimu. Iziđe li skuplje, ne znam, ali ovako je definitivno lakše. Nema nošenja drva, pepela, čekanja da se kuća zagrije. Uz to je čišće i ne moramo ličiti zidove svake godine – kaže jedna Mostarka.

Posljednjih godina pelet je sve popularniji energent. Prodavači ističu kako je iz godine u godinu sve veća potražnja za ovim energentom jer je praktičniji za upotrebu.

– Cijena peleta u ovo doba godine ostala je ista kao i lani. Sugrađani koji se odluče za ovakav način grijanja za tonu peleta trebaju izdvojiti 320 KM – rekao je jedan prodavač peleta za Glas Srpske.

Inače, cijena peleta kreće se od 310 do 390 KM, ovisno o klasi i prijevoz.

Zagađenje od uglja

Za tonu uglja potrebno je izdvojiti 200 maraka. Međutim, ovaj se energent sve više izbjegava zbog zagađenja.

Nadležni u Sarajevskom kantinu uz podršku Švedske osigurali su 2,9 miliona maraka za zamjenu peći na ugljen i ostala čvrsta goriva, posebno u naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE