Ospice u BiH i Sloveniji, liječnici pozivaju roditelje: Cijepite djecu

Ospice u BiH i Sloveniji, liječnici pozivaju roditelje: Cijepite djecu

U Dubrovniku izdano upozorenje zbog opasnosti od širenja zaraze.

Pet slučajeva zaraze ospicama potvrđeno je u Sloveniji, čiji je Institut za javno zdravlje obavijestio kako se sumnja da je oboljelo 11 osoba koje su posjetile izložbu pasa početkom mjeseca. Riječ je o međunarodnoj izložbi pa se smatra da su ospice uvezene.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručio je kako u Hrvatskoj nema oboljelih koji bi bili povezani s tim događanjem u slovenskoj Novoj Gorici. Istodobno epidemija ospica i dalje vlada u Bosni i Hercegovini, zbog čega je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije upozorio i pozvao roditelje da cijepe svoju djecu jer druge prevencije ove bolesti nema.
Neslužbeno doznajemo da liječnici, odnosno pedijatri i u drugim hrvatskim gradovima pozivaju roditelje na cijepljenje protiv ospica, koje je obvezno i propisano kalendarom cijepljenja za jednogodišnjake, odnosno do navršenih 12 mjeseci.

Unatoč događajima u BiH i Sloveniji, iz HZJZ-a poručuju kako se ne očekuje širenje bolesti i u Hrvatsku, ponajprije zbog visoke procijepljenosti. Stoga i pozivaju na cijepljenje, koje je u posljednje vrijeme tema javne rasprave i koje sve veći broj roditelja odbija ponajprije iz straha od mogućih nuspojava. Što se tiče konkretnog cjepiva protiv ospica, rubele i mumpsa, tijekom ove godine je, kako doznajemo, prijavljeno 12 nuspojava, od kojih se dvije odnose na postvakcinalnu zarazu mumpsom. Ostalih deset nuspojava su bol na mjestu cijepljenja.

– Ospice su visoko zarazna bolest koja najčešće prolazi bez posljedica iako u rijetkim slučajevima mogu imati ozbiljne komplikacije – dodali su iz Zavoda.

Večernji

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE