Ef. Rafuna pokušao obmanuti džematlije: Grijanje nije poskupilo

Ef. Rafuna pokušao obmanuti džematlije: Grijanje nije poskupilo

Nakon što je jučer naš portal objavio vijest “Mještani Blatuše negoduju zbog isključenja grijanja u džamiji, najavili da neće posjećivati džemat“, u komentaru na objavu oglasio se i imam ove džamije Sulejman ef. Rafuna. Tom prilikom, osim što je dozvolio da mu se džematlije smrzavaju u džamiji pokušao je obmanuti sve one koji odlučuju doći u ovu džamiju na namaz tvrdeći da je došlo do poskupljenja grijanja i da je to razlog zašto u džamiji nema grijanja.

Jasno im je (džematlijama, op.a.) da je povećanje cijene grijanja utjecalo na isključenje. Akcija koju trenutno vodimo oko uređenja harema dodatno pogoršava pitanje jer nismo u stanju iznijeti teret plaćanja grijanja skoro 800 KM – napisao je, između ostalog, ef. Rafuna.

E3979692 B86F 499B 9FF8 EF76C731B210
Komentar ef. Rafune na našem portalu koji obiluje neistinama

Zanimljivo da je efendiji u zimskom periodu važnije uređivati harem, a ne rješavati problem grijanja. Međutim, to je tema za sebe. Poražavajuće je da efendija, hafiz i neko ko predvodi namaz u hladnoj džamiji poseže i za neistinama.

-Formalno grijanje nije poskupilo, nego su nam počeli obračunavati svaki kvadrat – odgovorili su nedavno iz džemata Blatuša za jedan lokalni blog i tako priznali da nije došlo do poskupljenja cijene grijanja iako to hafiz i efendija Rafuna i dalje tvrdi, pokušavajući tako ovaj ogroman propust što je džamija hladna prebaciti na JP “Grijanje” Zenica.

Identično su odgovorili i iz Medžlisa Islamske zajednice Zenica, što je nova potvrda da efendija Rafuna ne govori istinu.

-Obavještavamo vas da nije došlo do promjene cijena grijanja za džamije. Do promjene iznosa računa za zagrijavanje džamija došlo je nakon detaljnog premjera ukupne površine zagrijavanog prostora u gradskim džamijama, što je u nekim džamijama dovelo do povećanja računa – odgovorili su iz Medžlisa IZ Zenica lokalnom blogu.

I dok bi se svako ozbiljan odlučio da promptno riješi grijanje u džamiji, ali i rekao građanima da su džamije hladne zbog njihove odgovornosti jer ne žele plaćati grijanje, a ne da je došlo do povećanja cijene grijanja, blatuškom imamu draže je pokušati lagati džematlije da je grijanje skuplje, pa i komentarisati tekstove koji su rezultat upravo njegove nezainteresovanosti da riješi ovaj problem.

Podsjetimo, zbog hladne džamije mještani Blatuše, odnosno kako ef. Rafuna voli da se kaže džematlije, poručili su kako će prestati dolaziti na namaze u ovu džamiju jer je voljom efendije Rafune i Džematskog odbora ova džamija isključena sa sistema daljinskog zagrijavanja grada.

-Sve bi imalo smisla da se našlo adekvatno riješenje, međutim, za sada ga nema. Jedino riješenje je alternativni način zagrijavanja, za koji još nema ideje, te će džematlije i dalje biti u hladnim prostorijama. Kada će doći do riješavanja ovog problema još se ne zna, a dosta građana negoduje, te naglašava da neće posjećivati ovaj džemat dok se ova situacija ne riješi – poručile su jučer, nakon džuma-namaza, džematlije Blatuše.

Uvjereni su, kao i cjelokupna javnost, da će nakon ovoga teksta kojim je dokazano da efendija ne govori istinu, iako to sebi ne bi smio dozvoliti kao vjerski službenik, posegnuti za rješavanjem problema grijanja džamije umjesto što komentariše osnovane kritičke tekstove.

PROČITAJTE JOŠ:

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE