Dr. Sršen: Ja sam za obavezno cijepljene jer sada u Italiji imamo novu bolest

Dr. Sršen: Ja sam za obavezno cijepljene jer sada u Italiji imamo novu bolest

Italija u kojoj je početkom pandemije bilo najviše žrtava koronavirusa danas broji više od 80 posto cijepljenog stanovništva starijeg od 12 godina. Dok prema broju novozaraženih na dvenoj bazi slično kao Hrvatska koja ima značajno manje stanovništva od Italije.

Ali, vlada je se ipak odlučila na uvoženje “Green pass-a”.

Prema novoj odluci radnici koji nemaju tzv. green-pass odnosno COVID-potvrde kojim se potvrđuje da su ili preboljeli COVID ili su cijepljeni ili negativni na virus, mogu biti suspendirani bez plaće i kažnjeni novčanom kaznom od 1.500 eura (oko 3.000 KM).

U slučaju da nisu cijepljeni, a to nije iz nekog od zdravstvenih razloga testiranje ne pokriva država, a nova pravila u Italiji pogađaju oko 23 miliona posloprimaca, bilo da je riječ o privatnom ili javnom sektoru.

Uvođenje COVID-potvrda za sve zaposlene u Italiji dovelo je do pomalo očekivane pojave na koju upozorava liječnica Sveučilišne bolnice u Padovi dr. Nela Sršen.

Zabrinuta je zbog prevelikog broja bolovanja ljudi te smatra kako bi Italija trebala uvesti obavezno cijepljenje piše Novi list.

“Ono čemu svjedočimo od 15. listopada, jest visok skok postotaka novih bolovanja. Naime, imamo novu bolest, tzv. ‘bolest green-passa’. Mnogi od onih koji se nisu cijepili, a neće se podvrgnuti testiranju, mogli bi izabrati treći put, a to je bolovanje. Bez green-passa, radniku se to smatra neopravdanim nedolaskom i suspenzijom na radnom mjestu koja nema disciplinskih posljedica do deset dana, a isto tako mu je uskraćena i plaća. Ipak, ne može biti otpušten.

Protiv ‘bolesti green-passa’ poslodavci bi mogli tražiti inspekciju od liječnika zaduženih za kontrolu odnosno talijanske institucija za socijalnu prevenciju (INPS). Ali uzmimo primjer – u Lombardiji je trenutno na bolovanju 39 tisuća osoba, s tek 24 liječnika INPS-a za cijelu pokrajinu Lombardija. Ili, pokrajina Pijemont sa 16.700 otvorenih bolovanja i 11 liječnika zaduženih za provjeru certifikata i ‘bolesnih’. Ove dane INPS traži i povratak umirovljenih liječnika da se vrate na posao, a od 15. do 21. listopada imamo eksploziju potvrda o bolesti.

Isto tako, povećao se postotak cijepljenih, što u konačnici i jest bio prvenstveni razlog uvođenja obaveze cijepljenja. Rizik od masovnog testiranja jest unosni biznis ljekarni koje testiraju masovno, jer je potreban green-pass. Što očekujemo? Da se umjesto obaveze green-passa, uvede obavezno cijepljenje”, rekla je Sršen, piše Novi list.

Dalje navodi:

“To znači da najveći postotak necijepljenih nisu bili iz ‘no-vax’ kategorije, koliko su to bili oni neodlučni, oni koji imaju strah od ovog cjepiva, oni koji se lako pridobiju od negacionista, jer, nažalost, znanstveni svijet, svi oni koji su interpretirali svoje stavove tijekom pandemije, koji su često bili kontradiktorni, koji nisu bili koherentni, koji nisu bili transparentni, koji je put ‘pomogao’ da oni neodlučni postanu »no-vax'”, komentirala je Sršen i cijepljenje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE