RADNIK IZABRAN ZA V.D. DIREKTORA SPASIO FIRMU: Sebi smanjio plaću, a zaposlenicima povećao

RADNIK IZABRAN ZA V.D. DIREKTORA SPASIO FIRMU: Sebi smanjio plaću, a zaposlenicima povećao

Komunalno preduzeće “Gradina” Donji Vakuf prije nekoliko mjeseci bilo je pred zatvaranjem, a izborom novog v.d. direktora Nasera Rujanca, koji je bio radnik u ovoj firmi, smanjena je plaća direktoru, a povećana plaća radnicima.

Rujanac je prije tri mjeseca imenovan za vršioca dužnosti JKP Primošten na period od šest mjeseci, a dolaskom u preduzeće zatekao je tešku finansijski situaciju, blokirane račune te nemogućnost sipanja goriva za vozila koja svakodnevno izlaze na cestu.

U razgovoru za Klix.ba Rujanac kaže da je stanje koje je zatekao zahtijevalo finansijske konsolidacije i rezove.

  • Sve navedeno je iziskivalo određene rezove i plan finansijske konsolidacije. Prvo što sam učinio sa NO je činjenica da sam smanjio platu direktora za skoro 25 posto u odnosu na prethodnog direktora, ukinuo bespotrebne službene telefone koji su također opteretili mjesečne troškove i slično – izjavio je Rujanac.

U svemu tome nije zaboravio ni radnike koji po svim vremenskim uvjetima rade napolju.

  • Nekvalifikovani radnici u preduzeću, a kojih je bilo najviše, su imali minimalne plate, rade u svim vremenskim uslovima radeći na odvozu otpada i čišćenju grada te prvo što je učinjeno je potpisivanje novih ugovora, povećanje plate jer se radilo o ogromnim nesrazmjerima između plate Uprave preduzeća i NK radnika – dodao je sagovornik.

Trenutno preduzeće izmiruje sve svoje obaveze, isplaćuje platu s doprinosima uz mjesečni dodatak u iznosu od skoro 3.000 KM za dugove prethodne Uprave po osnovu neuplaćivanja doprinosa, a potpisan je i sporazum s Poreznom upravom za iznos od 170.000 KM na pet godina.

  • Najveći problem nam trenutno predstavlja nagli porast cijena goriva i repromaterijala od naših dobavljača, a što je sastavni dio naših potreba. Naša Općina trenutno izdaje mislim najjeftinije račune za odvoz otpada i račune za vodu. Trenutno po domaćinstvu se plaća paušalno 12 KM voda i 6 KM odvoz otpada u toku mjeseca – zaključio je Rujanac.

I sindikalni odbor JKP “Gradina” Donji Vakuf dao je podršku Rujancu za sve učinjene poteze u protekla tri mjeseca te smatraju da treba dobiti povjerenje na funkciji direktora na četiri godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE