Nije samo navika: Šta je sve štetno kod pušenja cigareta i udisanja duhanskog dima

Nije samo navika: Šta je sve štetno kod pušenja cigareta i udisanja duhanskog dima
Doctor breaking a cigarette

Većina pušača nerado pamti trenutak kada su prvi put zapalili cigaretu jer je, osim neprijatnog iskustva, ovaj ritual vremenom postao i navika koje se pušači nerado ili uz prepreke godinama kasnije odriču. Svjesni da je najbolja odluka koju mogu učiniti da se sasvim odreknu i duhana i nikotina u bilo kom obliku, postoje i oni pušači koji se iz raznih razloga ne odlučuju za takav korak. Za njih,dio rješenja može biti informiranje o manje štetnim, naučno zasnovanim alternativama dostupnim i kod nas, baziranimna tehnologiji koja ne sagorijeva duhan i samim tim ne emitirani duhanski dim, dokazano jedan od najštetnijih sastojaka cigarete.

Zašto su uređaji koji zagrijavaju duhan bolje rješenje od nastavka pušenja?

Postoje dokazi koji pokazuju da je kod pušenja najštetnije sagorijevanje, odnosno duhanski dim, koji nastaje kada se cigareta zapali zbog više od šest hiljada materija, od kojih se za oko stotinuzasigurno zna da su štetne i potencijalno štetne, među njima i toksin ugljenmonoksid.

Kod manje štetnih alternativa, poputIQOS-a, ne dolazi do sagorijevanja, jer uređaj radi na principu zagrijavanja duhana. Osim toga, IQOS ne ispušta duhanski dim, već aerosol koji  sadrži u prosijeku 95 posto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Također, uređaj koji se bazira na tehnologiji zagrijavanja emitira98 posto manje ugljenmonoksida, kao i svih drugih štetnih materija koje ispušta dim cigarete.

Iza uređaja koji zagrijavaju duhan stoji nauka

Na procesu istraživanja i razvoja sistema koji koristi IQOS i koji se bazira na tehnologiji zagrijavanja duhana radilo je više od 400 naučnika i stručnjaka različitih ekspertiza duže od 10 godina. Osim toga, prošle godine Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) saglasila se da je riječ o proizvodu modificiranog rizika, a u obrazloženju se navodi da je izloženost štetnim materijama prilikomkorištenja ove alternative značajno smanjena u odnosu na pušenje klasičnih cigareta. Ipak, važno je napomenuti da, iako je bolja opcija, nije bez rizika, sadrži nikotin koji izaziva zavisnost.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE