Köster: Ako EU ne može uvesti sankcije potrebno je da evropske zemlje to urade pojedinačno

Köster: Ako EU ne može uvesti sankcije potrebno je da evropske zemlje to urade pojedinačno

Zastupnik u parlamentu Evropske unije Dietmar Köstera tokom posjete Bosni i Hercegovini kazao je da je krajnje vrijeme da se razgovara o sankcijama Miloradu Dodiku.

Koster je istakao da mora postojati saglasnost svih članica, a poznato je da Dodik uživa naklonost nekih prijatelja iz Poljske i Mađarske. Dodao je potrebno podržati demokratske procese u BiH i pokazati da otcjepljenje nije opcija. .

“Imamo okvir sankcija koje možemo iskoristiti, a šta bi bio konkretni sadržaj, to su tehničke stvari, ali najvažnije je da mora postojati politička volja EU i članica da se nametnu te sankcije”, kazao je on.

Kaže kako su ranije razgovarali o ovome te da moraju zauzeti stav.

“Mi predstavljamo Zelene i Socijaldemokrate, ali moramo ubijediti i druge grupacije u EU. Sankcije pojedinim liderima mogu uključivati zabranu posjete EU, zamrzavanje određene imovina. Imamo instrument restriktivnih mjera, a za primjenu, potrebno nam je 15 glasova zemalja članica. Ako nismo sposobni kao EU da idemo sa sankcijama, moramo razgovarati o sankcijama pojedinih zemalja članica”, poručio je europarlamentarac Dietmar Köster.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE