Koliko sna nam je potrebno da bi mozak ostao zdrav?

Koliko sna nam je potrebno da bi mozak ostao zdrav?

Hronični nedostatak sna znatno utiče na sposobnost zadržavanja pažnje, učenja novih stvari, kreativnosti, rješavanja problema i donošenja odluka, kažu liječnici.

Prema studiji koja je prošli tjedan objavljena u znanstvenom časopisu Brain, šest do osam sati kvalitetnog sna u kojem su oči većinu noći zatvorene odgađa kognitivni pad i održava zdravlje mozga. Studija je naime pratila spavanje 100 starijih osoba koje su testirane na kognitivni pad i dokaze rane Alzheimerove bolesti i otkrila da su samo oni koji su spavali šest do osam sati zadržali stabilno kognitivno funkcioniranje.

Ako je osoba spavala manje od pet i pol sati, patila je njezina kognitivna učinkovitost, čak i nakon kontrole čimbenika kao što su dob, spol i Alzheimerova patologija. To se odnosilo i na ljude s druge strane spektra+: ako su spavali više od sedam i pol sati, spoznajni su procesi opadali.

“To pokazuje da je ključna i kvaliteta, kao i količina spavanja”, kaže koautor studije dr. David Holtzman koji napominje da je uz odrasle koji trebaju sedam sati sna djeci školske dobi potrebno devet do 12 sati, a tinejdžerima osam do 10 sati.

Kako poboljšati spavanje

Dobra vijest je da se mozak može trenirati da postigne bolji san i to tako da svaki dan liježemo i ustajemo u isto vrijeme, čak i vikendima,, kažu stručnjaci. Uz to, treba postaviti pravo okruženje za spavanje i opuštajuću rutinu prije spavanja. Joga, topli tuš, dobra, ali ne previše uzbudljiva knjiga koja se čita na blagom svjetlu – sve to pomaže tijelu da se opusti.

“REM faza spavanja je lakša razina odmora koja se lakše može poremetiti, pa isključite zvukove, smanjite svjetla i snizite temperaturu u spavaćoj sobi”, savjetuje dr. Holtzman i napominje da krevet treba služiti samo za – spavanje i seks!

“Televiziji i drugim uređajima koji emitiraju plavo svjetlo, poput pametnih telefona i prijenosnih računala, nije mjesto u spavaćoj sobi”, zaključio je za CNN, prenosi Večernji list.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE